При сучасному виборі зубних щіток усіляких форм, розмірів і видів покупка щітки стає непростим завданням. На що ж варто звернути увагу при виборі зубної щітки?

1. Будь-яка щітка складається з ручки і голівки. Розміри цих частин щітки можуть варіюватися, але краще вибирати щітку з компактною голівкою - так простіше досягти важкодоступних місць у роті, наприклад, «зубів мудрості». Само собою зрозуміло, що ручка має бути за розміром Вашої кисті і зручною для Вас.

2. На ринку все ще зустрічаються щітки, при виготовленні яких використовується натуральна щетина. Незважаючи на усю екзотичність і «натуральність» такої щітки, виходячи з міркувань гігієни, від купівлі такої щітки краще утриматися. Віддавайте перевагу повністю штучним зубним щіткам. Адже натуральна щетина - справжній розсадник мікробів!

3. Зверніть увагу на кінчики щетини щітки. Кінчики щетини мають бути злегка закругленими, щоб унеможливити мікроподряпини ясен.

4. По жорсткості щетини щітки діляться на три групи: жорсткі (Hard), середні (Medium) і м'які (Soft). Жорстка щетина підходить тільки для абсолютно здорових зубів і ясен. Середня - є вибором більшості людей і ідеально підходить для використання зубної пасти. М'яка - для тих, хто страждає від хвороб зубів і ясен, а також для дітей, людей похилого віку, і тих, хто користується зубним порошком.

5. Висота щетини має бути не більше 10-12 міліметрів.

Коротко зупинимося на догляді за зубною щіткою. Тут є декілька моментів:

По-перше, після використання щітку необхідно гарненько промити від зубної пасти і поставити сушитися вгору щетиною.

По-друге, якщо Ваша зубна щітка не встигає висихати між використаннями, то заведіть ще одну. Так їх термін служби значно продовжиться.

Зубну щітку варто міняти тоді, коли стане помітним її зношування або кожні три місяці. Також дуже важливо міняти зубну щітку після того, як ви перехворіли на застуду, тому що на щетинках можуть накопичитися патогени, які можуть викликати повторну інфекцію.Також сигналом до зміни щітки служить втрата первинної форми щетини.

Для когось гарною альтернативою буде електрична зубна щітка. Якщо звичайною зубною щіткою рекомендовано чистити зуби 3-5 хвилин, то чистка зубів електричною щіткою скорочує час процедури до 1-1,5 хвилин. Довше чистити зуби такою щіткою не варто, так як інтенсивність очищення значно вище і більш тривалий час може призвести до руйнування зубної емалі.

Для того щоб будь впевненим у правильності того, як вибрати електричну зубну щітку, розповімо Вам про основні критерії, на які варто звернути увагу:

Щітку краще вибирати з критерієм жорсткості «medium» — середня жорсткість. Це найбільш оптимальний варіант. Занадто м’яка зубна щітка підходить для дітей і людей з підвищеною чутливістю зубної емалі, жорстка щетина може пошкодити зубну поверхню і не рекомендується для повсякденного використання. Власне в електро щітках жорстка щетина і не пропонується. Людям, страждаючим кровоточивістю ясен або захворюванням пародонту підійде щітка з м’якою щетиною. У електро зубній щітці переважніше, якщо є дві головки, які повинні обертатися в різних напрямках і здійснювати різні типи руху. Така конструкція дозволяє очищати одночасно два зуба з двох сторін.

Головки за своїм розміром повинні бути маленькими. Дрібні головки очищають зубну поверхню більш якісно.

Більш зручними вважаються круглі голівки, ніж прямокутні. Однак, щітки для зубів з прямокутною формою головки, найчастіше, оснащені додатковими функціями, які якраз передбачають саме таку форму. У числі додаткових функцій може бути функція таймера, завдяки якій зрозуміло, скільки часу потрібно витратити на чищення зубів. Ця захисна функція охоронить зуби від зайвих механічних навантажень. Ту ж функцію захисту виконує датчик тиску.

Електронна зубна щітка повинна мати зручну ергономічну ручку.

Ручка щітки по відношенню до площини, на якій розташовані головки, повинна мати кут нахилу 30-45 градусів, інакше до найдальших зубів не добратися.

Щетинки повинні мати різний рівень довжини.

На верхній голівці щетинки повинні бути довшими, а також вони повинні бути трохи скошені з одного краю. Така форма щетинок дозволяє дістатися їм до найдальших місць в зубах.

Додатковим плюсом при виборі електричної зубної щітки є насадки. Деякі зубні щітки мають насадку, за допомогою якої можна не тільки відмінно вичистити зуби, але і відбілити їх. Такі щітки зручні для людей, що захоплюються курінням або любителям кави і міцного чаю. З їх допомогою можна легко позбутися в домашніх умовах від негарних жовтих плям на зубах. Є універсальні зубні щітки з чотирма насадками, тобто для всіх членів сім’ї.

Принципові відмінності чищення зубів електро щіткою від мануальної чистки полягають у тому, що звичайною зубною щіткою рекомендовано чистити не тільки поверхню зубів, але і поверхня ясен, а при використанні електричної щітки ясна можуть бути пошкоджені. Тому, як правило, рекомендується для очищення ясен, поверхні язика, внутрішньої частини щік або вимикати електро щітку і у вимкненому стані прочистити ці місця, або зробити те ж саме, тільки звичайною щіткою.

Найчастіше виникає питання яку електричну зубну щітку вибрати, якщо в одних щітках щетинки створюють крутящие руху навколо своєї осі, в інших — здійснюють вібруючі руху. Однозначно кращою електричною щіткою є та, яка здатне здійснювати більшу кількість різноманітних рухів. Дуже важливим є навчитися правильно застосовувати електричну зубну щітку. На одному зубі не можна тримати щітку більше однієї секунди, тобто на кожен рахунок «раз» потрібно переставляти щітку на інший зуб, при цьому здійснюючи горизонтальні або кругові рухи. Навіть найпростіші моделі щіток здійснюють до 4000 оборотів в хвилину. За рахунок цього не потрібно електричну зубну щітку сильно притискати до зубів. У всіх цих «складнощах» можуть допомогти додаткові функції, про які ми писали вище — таймер, датчик тиску.

При всіх нюансах очищення зубів за допомогою електричної щітки, таке очищення є дуже якісним, особливо за наявності коронок, в місці з’єднання їх з яснами. При користуванні електричною зубною щіткою для очищення металокерамічних зубних коронок з метою запобігання коронок від стирання краще вибирати щітку з меншою кількістю рухів у хвилину і включати щітку на максимальну швидкість обертання головок.

Джерело: http://ehow.com.ua/health/yak-vibrati-elektrichnu-zubnu-shhitku.html