Гіперактивність дівчинки та раннє дорослішання підвищують ймовірність настання небажаної підліткової вагітності. Рішення зберегти ранню вагітність дається непросто і майбутній мамі, і її батькам.

Позитивні сторони ранньої вагітності

Мабуть, одним з головних плюсів ранньої вагітності є фізичне і психічне здоров'я. На жаль, у наш час середній вік багатьох хронічних захворювань неухильно знижується - дана тенденція стосується як загальносоматичних патологій, так і хвороб жіночої статевої сфери.

pic

Статистика свідчить, що саме в студентські роки найчастіше розвиваються патології шлунково-кишкового тракту (хронічні гастрити, холецистити, панкреатити) і захворювання нирок (гострий і хронічний гломерулонефрит), нерідко значно ускладнюють перебіг вагітності. Значно «помолодшали» гінекологічні патології, пов'язані з інфекційно-запальними процесами.

З кожним роком зростає відсоток молодих людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями (кардіодістрофія, вегетосудинна дистонія, ревматичні патології).

Ці цифри свідчать як про згубний вплив несприятливих екологічних факторів і сучасного ритму життя, так і про безвідповідальне ставлення молоді до власного здоров'я (неправильний режим дня, нездорове харчування, експерименти з різного роду дієтами, гіподинамія, шкідливі звички, часті переохолодження, безладне статеве життя і т.д.).

Тому ранню вагітність можна розглядати як благо, оскільки вона дозволяє зачати і виносити дитину, в той час коли організм найменш обтяжений захворюваннями. Крім того, більшість дівчат, свідомо зважившись на материнство, змушені вести здоровий спосіб життя і відмовитися від шкідливих звичок (вживання спиртного навіть у малих дозах, тютюнопаління, міцна кава і чай вранці, нераціональні дієти, модний, але незручний одяг) що, безумовно, сприяє збереженню та зміцненню їх здоров'я.

Крім того, в юному віці організм має надзвичайно потужний запас життєвої енергії, яким вже не можуть похвалитися більш зрілі жінки. На жаль, цей запас нерідко витрачається даремно або навіть на шкоду підлітку. Саме тому в давні часи батьки, навпаки, намагалися якомога раніше одружити сина або видати заміж дочку, щоб «вгамувати» і позбавити від непотрібних ризиків. Нерідко словосполучення «рання вагітність» асоціюють з поняттям «загублена молодість», але алкоголізм, наркоманія, ігрова залежність і безладне статеве життя представляють для юності несумірно велику небезпеку, ніж народження дитини. Більшість психологів визнають той факт, що багато характерні для підлітків особливості емоційно-вольової сфери допомагають подолати всі труднощі раннього материнства. Для юних мам характерна особлива гнучкість психіки, що дозволяє оптимально швидко пристосовуватися до нових людей та нових умов існування. Стабільність центральної нервової системи обумовлює легке перемикання з одного виду діяльності на інший і не дає «зациклюватися» на дитині, чим нерідко грішать більш зрілі мами.

Деякі позитивні моменти ранньої вагітності виявляються через час, але їх слід враховувати вже сьогодні. Так, наприклад, малий віковий розрив між батьками і дітьми в подальшому сприяє кращому взаєморозумінню, так що вічна проблема «батьків і дітей» у таких випадках виникає рідше і зіткнення світосприйняття різних поколінь протікає легше.

І, нарешті, незаперечна позитивна сторона ранньої вагітності - це молоді бабусі й дідусі, які ще досить добре пам'ятають, як вони виховували дітей, і можуть надати не тільки матеріальну, але і фізичну, а головне, психологічну допомогу.

Адже навіть у тих випадках, коли батько дитини в усьому підтримує юну маму, допомога батьків буде неоціненною. З давніх часів жінки передавали з покоління в покоління традиції материнства - дочка психологічно потребує материнської поради, це закладено на генетичному рівні.

У чому небезпека підліткової вагітності

Про кращий вік для першої вагітності йде багато суперечок. Хтось вважає - від 22 до 25 років. Деякі фізіологи розширюють ці межі - від 18 до 25 років. Психологи ж, навпаки, переконані, що психологічне дозрівання до материнства відбувається до 30-ти років. Але іноді зачаття дитини відбувається незалежно від планів і переконань. Рання вагітність, вагітність у підлітків - це вагітність від 13 до 18 років. Нижня межа в рідкісних випадках може знижуватися.

pic

Вагітність в юному віці здатна серйозно спантеличити майбутніх батьків та їхніх батьків теж. І це не дивно, адже рання вагітність таїть ряд складнощів:

- аборт на пізніх термінах;
- несталий гормональний баланс в організмі жінки;
- нестала нейрорегуляціі;
- «Неякісна», незріла яйцеклітина;
- анемія;
- плацентарна недостатність;
- збільшується ризик гестозів;
- підвищується ймовірність многоводдя;
- підвищений ризик викидня, передчасних пологів;
- підвищена ймовірність ускладнень під час пологів;
- підвищений ризик смертності породіллі;
- підвищений ризик проблем з новонародженим;
- низька вага у новонародженого;
- слабка пологова діяльність;
- ожиріння, зайва вага в майбутньому - особливо, якщо було більше одних пологів в юному віці;
- пролонговану дію ранніх пологів на організм юної мами: в 2 рази збільшується ризик розвитку раку матки, в 3 рази - ризик серцево-судинних захворювань;
- прискорення соматичного дозрівання;
- психологічна неготовність до материнства, батьківства;
- пізнє звернення до лікаря;
- труднощі в міжособистісних відносинах між майбутніми батьками або повна відсутність цих відносин;
- складнощі з освітньої та професійної спроможністю;
- проблеми з соціальною адаптацією в ролі мами, у тому числі суспільний осуд та ін.

ВАГІТНІСТЬ В 16 РОКІВ. ЯК БУТИ?

Щоб уникнути безлічі проблем, які виникають у процесі розвитку підліткової вагітності, слід розповісти про виниклу ситуацію близьким людям. Батьки мають право знати, що відбувається з їхньою дитиною. Зрештою, саме вони несуть відповідальність за життя своєї неповнолітньої дочки в положенні. Розгубленість, шок і обурення рідних після такої новини незабаром пройдуть, а моральна і матеріальна допомога залишаться та будуть супроводжувати майбутню юну маму у найскладніші моменти вагітності.

Мабуть, головним питанням при вагітності в 16 років залишається вирішення, залишати дитину чи ні. Народити дитину або позбавити малюка життя тільки тому, що він був зачатий не в самий відповідний для цього час? На жаль, для багатьох дівчат-підлітків цей вибір дається вельми нелегко. Незважаючи на підтримку батьків і бажання коханої людини стати батьком, молода жінка має право сама приймати рішення, яке часто є проявом страху і власного егоїзму.

pic

Не варто приймати поспішних рішень, про які можна потім пошкодувати. Народження дитини - це диво, яке відбувається не з усіма. Багато пар, роками мріють про власну дитину, позбавлені можливості створити повноцінну сім'ю. Не буває безвихідних ситуацій, завжди можна знайти раціональне рішення проблеми, зберігши при цьому людяність і своє здоров'я.