Серію з 10 лекцій на тему «Законна люстрація» для студентів Рівненщини провели впродовж грудня фахівці РОГО «Комітет виборців України». Остання з них відбулася сьогодні, 21 грудня, в Рівненському інституті ВМУ РЛ «Україна».

Керівник правових програм Рівне нського КВУ Микола Глотов розповів студентам про те, що таке люстрація, як законодавство регулює її проведення в Україні, яким чином вона відбувається, хто бере участь і кого стосується процес очищення влади.

Крім того, під час лекцій розповідалося про те, як громадськість і, зокрема, кожен громадський активіст може контролювати те, як органи влади в себе проводять процес самоочищення.

«Надзвичайно важливо на сьогодні інформувати суспільство, особливо молодь, про те, що таке люстрація та яким чином вона відбувається, – каже Микола Глотов. – Завдяки формуванню правильного розуміння цього процесу суспільство зможе надавати об’єктивнішу оцінку подіям, які відбуваються. Бо вкидання людей у смітники – це приниження людської гідності, яке в результаті не вирішить існуючих проблем, пов’язаних з корупцією. В Україні наразі триває процес люстрації зі своїм графіком, відповідними критеріями і процедурами. Закон «Про очищення влади» чітко вказує, що ті, хто підпадає під визначені в ньому критерії, звільняються з роботи із забороною займати певні посади протягом вказаного у законі часу, або ж при прийнятті на роботу не допускаються до зайняття відповідних посад. Це є цивілізований європейський шлях очищення влади».

Всього ці лекції відвідали більше 400 студентів.

Навчання проводилися в рамках проекту «Інформаційна кампанія в Західному регіоні України «Законна люстрація», який реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги. Він фінансується Проектом USAID «Справедливе правосуддя».

Загальною метою проекту є підвищення обізнаності громадськості Західного регіону

України щодо процедур та державної політики очищення влади (люстрації).

Партнерами у виконанні проекту є організації-члени Коаліції, що працюють у Західній Україні, а також Благодійний фонд «Право і демократія» (м. Львів).

Про це повідомили у інформаційному відділі РОГО КВУ

pic

pic

pic