З приходом зими більшість кімнатних рослин починають хворіти і чахнути: все літо вони почували себе прекрасно, радували нас своїм цвітінням і красою, але тепер їм буде необхідна наша допомога, і тут потрібен індивідуальний підхід до кожного рослини. Однак є і загальні проблеми, від яких страждають майже всі кімнатні рослини - це низька вологість і зниження температури повітря. Тому догляд за кімнатними квітами взимку повинен бути особливим і турботливим, і тоді вони всю зиму будуть цвісти і почувати себе добре, незважаючи на короткий світловий день і зимові холоди.

Як доглядати за квітами взимку вдома?

У багатьох наших квартирах взимку не так тепло і комфортно, як нам хотілося б. Причин для цього достатньо, і одна з них - протяги: якісні пластикові вікна поки є не у всіх, а звичайні дерев'яні рами майже завжди пропускають холод. Старі вікна, у яких є щілини, варто заклеїти, раз ви вже не можете їх поміняти, а квіти посунути так, щоб їх листя не торкалися до холодних віконних шибок - саме з-за цього взимку листя і квітки часто зіщулюються і обсипаються. Якщо є можливість, квіти краще розмістити на світлі, але не на підвіконнях.

Якщо квіти залишаються стояти на підвіконнях, а в квартирі все-таки прохолодно, треба утеплити квіткові горщики - хоча б поставити їх на пінопласт. Краще, звичайно, поставити всі горщики в просторий дерев'яний ящик, заповнений крихтою з пінопласту, або прокласти між горщиками м'яку теплу тканину. У випадках, коли і ця умова нездійсненна - наприклад, через тісноту в квартирі, потрібно відразу вибирати для посадки квітів не глиняні горщики, а пластикові - так їм буде трохи тепліше.



pic

Теплолюбні кімнатні рослини взимку не слід тримати на підвіконні - їх потрібно прибрати туди, де тепліше, але світла у них повинно бути достатньо. Повертати горщики з квітами треба регулярно: взимку їм особливо важко «ловитимуть» сонячне світло, тому що сонце не піднімається так високо, як влітку. Як тільки ви помітите, що листя кімнатних рослин почали жовтіти і опадати, відразу ж переставляйте їх в більш тепле місце. Однак часто переставляти квіти не слід: вони «звикають» до певного місця, і постійне переміщення може погіршити їх стан.

Догляд за квітами взимку: полив.

Поливати рослини взимку потрібно зовсім не так, як влітку, адже взимку менше світла, і ріст рослин сповільнюється. Якщо взимку полив рясний, а в квартирі досить тепло, рослини починають витягуватися, але при цьому стебла у них тонкі, а листя дрібні. Щоб уникнути цього, слід поливати рослини не частіше разу на тиждень, або тільки тоді, коли земля в горщиках підсихає. Замість частого поливу рослини треба обприскувати чистою водою і рихлити землю - це дозволить повітрю краще проникати до коріння рослин.

Є рослини, які взимку поливати практично не треба - це так звані сукуленти, які вміють запасати воду в своїх тканинах - кактуси теж до них ставляться. Їх помірно поливають навіть влітку, коли жарко і сухо. До речі, взимку їм і температура більше подобається знижена, і взагалі всі рослини повинні стояти подалі від опалювальних приладів або камінів.

Однак є й такі рослини, які навіть взимку люблять вологу - це майже всі квітучі рослини, але поливати їх треба обережно і не надто часто - перезволожувати грунт не можна.



pic

Перезволожений грунт люблять тільки деякі кімнатні квіти: наприклад, яскрава і красива квітуча азалія - вона цвіте якраз у грудні та січні; циперус - він родом з вологих тропічних лісів; аір - лікувальна рослина, що росте в природі по берегах річок і озер, і навіть на болотах та на мілководді. Подібні рослини можна і потрібно поливати частіше і рясніше, ніж інші кімнатні квіти. Будь-які квітучі рослини слід поливати теплою водою.

Догляд за квітами взимку: вологість повітря.

Необхідна кімнатним рослинам і нормальна вологість повітря: приміщення треба регулярно провітрювати, але так, щоб холодне повітря не потрапляло на листя і квіти. У зимовий час рівень вологості повітря в наших квартирах в 2-3 рази нижче норми, тому рослинам дуже важко жити в таких умовах. Можна купити гігрометр, щоб завжди знати рівень вологості повітря в квартирі, але краще всього мати зволожувач повітря: він допоможе пережити зиму і рослинам, і людям.

В іншому випадку, якщо повітря дуже сухе, доведеться використовувати інші засоби, які потребують більше клопоту: встановити рослини в піддони з зволоженим керамзитом, або обприскувати їх кожен день, крім рослин з пухнастими листками - їх навіть від пилу очищають м'якими пензликами. Більше інших страждають від недоліку вологості папороті, орхідеї та інші рослини з ніжними квітами і листям.

Крім електричного зволожувача повітря, можна використовувати домашній фонтанчик: він не тільки зволожить повітря, але і прикрасить приміщення. Однак фонтан можна влаштувати не завжди - для цього в приміщенні має бути достатньо місця.

При підвищеній сухості повітря рекомендується ставити рослини поруч, влаштовуючи щось на зразок природного куточка: разом їм легше зберегти навколо себе вологий мікроклімат. Підгодовувати рослини взимку потрібно рідко - одного разу на місяць і половини дозування буде достатньо.

Догляд за квітами взимку: освітлення.

Щоб додати кімнатним рослинам світла, можна включати недалеко від них електричні світильники, на 2-3 години щодня. Світловий день взимку короткий, і починається це ще в листопаді; особливо страждають від цього герані, троянди, бегонії і фуксії. Листя рослин повинні бути очищені від пилу: чистому листю легше поглинати світло.



pic

Є кімнатні рослини, яким взимку обов'язково потрібен період спокою - якщо їм його не забезпечити, вони можуть загинути. Приклад таких рослин - красуні глоксинії, яскраві квіти які схожі на маленькі дзвони: взимку їх треба зрізати повністю, і залишати тільки бульби в землі, і переносити в темне прохолодне місце без протягів. Поливати бульби не треба: горщики з ними поміщають у пластикові пакети і зав'язують, а в кінці лютого або початку березня пересаджують бульби в свіжий грунт. Поливати їх починають обережно і поступово.

Догляд за квітами взимку: шкідники.

Рослини взимку «сонні», а ось шкідники цілком активні, особливо ті, хто любить сухе повітря - наприклад, павутинний кліщ. Можна змивати шкідників під звичайним душем, широкі листя протирати мильним розчином, а також використовувати спеціальні інсектициди для боротьби з шкідниками кімнатних квітів - вони продаються в квіткових магазинах.

Допомагає і такий домашнє засіб: часник і цибулю дрібно нарізають, заливають водою і настоюють кілька годин, потім настій проціджують і обприскують ним рослини 2-3 рази в тиждень.

Вологість у приміщеннях, де з'явився павутинний кліщ, треба обов'язково підвищити. Гнилі і грибки взимку теж вражають рослини - в тих випадках, коли в квартирі прохолодно, і грунт в горщиках довго висихає: вогкість дозволяє грибам розмножуватися, і для коренів рослин це дуже небезпечно. Поливати рослини в цьому випадку треба тільки тоді, коли земля зовсім суха; сукуленти поливати раз на 3 тижні, а кактуси в таких умовах можна взагалі не поливати.

Воду, що стікає в піддон, треба виливати відразу ж, щоб коріння не почали гнити - за цієї причини рослини взимку часто вражаються гнилизною.

Кімнатним квітам взимку доводиться важко, але допомогти їм цілком в наших силах: правильний і дбайливий догляд допоможе їм відпочити і зберегти здоров'я, а навесні і влітку вони знову будуть рости і цвісти, радуючи нас своєю красою і ароматом.

Джерело: http://inmoment.com.ua