У Рівному цим питанням перейнялися чиновники, міліціонери і громадські активісти. Зачитували статистику, будували плани і... розводили руками - без чіткого законодавчого механізму на місцевому рівні безладного куріння і підліткової пиятики не здолати. .

Обмеження на куріння і розпиття пива Парламент запровадив ще у лютому. Та від того здорового дозвілля у Рівному поки не додалося. Громадська мережа Опора взялася моніторити заклади громадського харчування міста і з'ясувала - з десяти лише один дотримується нових вимог.

Власними методами бореться з порушниками закону міліція. За три неповних місяці - склали майже дві тисячі протоколів. Втім, найефективнішими методами впливу міліція вважає не штрафи.

Крім праці, виховати суспільство допоможе соціальна реклама, а також активна або й агресивна інформаційна кампанія, вважає міська влада. Поки це лише плани, а от надрукований закон вже роздали директорам рівненських шкіл.

І не зводити очей із підлітків - як потенційних порушників, закликали під час круглого столу. А от де знайти здорове дозвілля у Рівному так і не з'ясували. Адже без чіткого механізму покарання виконувати закон навряд будуть.