Підсумки моніторингу культури мовлення студентів вищих навчальних закладів Рівненщини оприлюднили під час “круглого столу” 30 березня активісти Рівненської міської молодіжної громадської організації “Фундація регіональних ініціатив”.

Під час моніторингу, який відбувся за підтримки Видавничого дому “ОГО”, у шістьох ВНЗ Рівне нщини розповсюдили понад дві тисячі анкет.

Анкети містили три блоки завдань з таких основних мовознавчих дисциплін як фонетика, синтаксис та пунктуація, - розповідає координатор моніторингу Ганна Федорчук. - Студентам, зокрема, пропонували відредагувати речення, обрати правильний варіант написання слова, поставити наголос.

Найкращий результат показали студенти Національного університету “Острозька академія”, на другому місці — Рівне нський державний гуманітарний університет, на третьому — Рівне нський інститут Відкритого міжнародного університету розвитку людини “Україна”.

Середній же бал з мови, який виставили студентам експерти, - 5 за 12-бальною системою. Кожен другий узагалі не впорався з завданнями, а повністю правильні відповіді — лише в одного відсотка опитаних.

Підсумки логічні: вони відображають характерну для нашого часу картину, - коментує голова експертної комісії, завідувач кафедрою української мови Національного університету “Острозька академія” Іван Хом'як. - Кількість годин на вивчення української мови не є достатньою. Зрештою, навіть за цих умов потрібно приділяти більше уваги саме розвитку мовлення. Не так важливо, чи запам'ятає студент або учень розряд займенників чи групу іменників — головне, як він буде реалізовувати ці теоретичні знання в повсякденному мовленні.

Загалом організатори моніторингу сподіваються: його результати спонукають небайдужих звертати більшу увагу на культуру свого мовлення. І це стосується не лише студентів. Адже гарно володіти словом потрібно всім, чия діяльність пов'язана зі спілкуванням.