Третій триместр вагітності є виснажливим, але радісним часом. Ви почнете по-справжньому відчувати, що дитина ось-ось стане частиною вашого життя.



pic

Що відбувається в третьому триместрі?

Малюк уже фактично сформований, і тепер активно відбувається вдосконалення його органів і систем. Кроха поступово набирає вагу і росте, рухи його стають дедалі відчутнішими: то ручкою малюк зсередини штовхнеться, то ніжкою упреться. Якщо на початку третього триместру ворушіння часті, то в міру збільшення терміну малюкові все менше вистачає місця в матці, рухи стають рідшими, але сильнішими, часом навіть болючі. За попередній час значно збільшилася в розмірах матка - животик матусі округлився та гордо випинає вперед, зі збільшенням терміну жінка все більш відчуває себе незграбною та безпорадною, а до кінця вагітності часто і шнурки на взутті без сторонньої допомоги не може зав'язати. На пізніх термінах вагітності характерна поява тренувальних сутичок, так званих сутичок Брекстона-Хікса, за допомогою яких матка «розминається», готуючись до майбутніх пологів. Разом з тим, значні розміри живота провокують часті болі в попереку та спині, поширені в третьому триместрі вагітності і такі явища, як набряки і варикозне розширення вен. Мамі відтепер слід поберегтися: частіше відпочивати лежачи з піднятими на подушку ногами, регулярно бувати на свіжому повітрі, здійснюючи тривалі 2-годинні прогулянки. Дуже важливо продовжувати стежити за своєю вагою: в нормі за тиждень прибавка не повинна перевищувати 300 г.

pic

Особливості раціону

Харчування в цей період має бути дробовим. Відправляєтеся ви на роботу або на прогулянку, краще брати з собою їжу для перекусу. При цьому потрібно дотримуватися вже відомі принципи збалансованого харчування. Наприклад, це може бути йогурт із зерновою або фруктової добавкою, пакетик з горішками або мигдалем. Ці горіхи містять селен - елемент, який особливо необхідний в цей період. Як перекус можна брати з собою сендвічі з цільнозернового хліба з індичих м'ясом або ж шинкою, але зловживати цим продуктом не варто. Включіть в меню рослинні масла, салати зі свіжих овочів з гарбузовим або соняшниковим насінням. Обмежувати себе в їжі не варто, але не слід і переїдати. Виключіть з раціону макарони, замініть їх крупами - вівсяною, перловою, кукурудзяною. У них достатньо мікроелементів, а також є клітковина, яка допоможе роботі кишечника. У цей період майбутні мами часто стикаються з запорами. У боротьбі з ними можна використовувати кефір, ряжанку, деякі сухофрукти (наприклад, інжир). Пити можна не більше 1,5 літрів рідини на день, щоб не допустити набряклості.

А щоб не було печії, включіть в раціон парові омлети, сир, вершки. Хліб бажано злегка підсушувати - тости будуть оптимальним варіантом.

pic

УЗД в третьому триместрі вагітності

УЗД в третьому триместрі вагітності є обов'язковим плановим обстеженням, проводиться воно зазвичай на терміні в 32-34 тижні. Завдання останнього, фактично «передпологового» ультразвукового дослідження - оцінка розвитку органів і систем малюка, а також визначення готовності материнського організму до майбутніх пологів. Так, під час УЗД в третьому триместрі вагітності лікар оцінює розміри плоду і підтверджує дату пологів, визначає відповідність розвитку плоду призначеної дати розродження. Визначається під час проведення ультразвукового дослідження передлежання плоду, що дає можливість визначитися з тактикою ведення пологів (сідничне або тазове передлежання може стати показанням до кесаревого розтину). Завданням УЗД в третьому триместрі вагітності також стає визначення ступеня зрілості плаценти і її розташування, оцінка матково-плацентарного і фетоплацентарного кровотоку. Як і на більш ранніх термінах, в третьому триместрі вагітності УЗД дозволяє виявити вроджені вади розвитку плода. Хоч грубі патології можна визначити ще під час першого і другого планового УЗД, деякі захворювання дитинки, наприклад, гідронефроз нирок (рідина в нирках), проявляються лише до кінця вагітності. Виявивши ту чи іншу патологію, лікар зможе визначитися з подальшою тактикою: можливо, знадобиться передчасне розродження або буде прийнято рішення про оперативне втручання відразу після появи дитини на світ.

pic

Застуда в третьому триместрі вагітності

У третьому триместрі вагітності ризик «підхопити» застуду знову зростає, і на цьому етапі простудні захворювання представляють досить серйозну небезпеку. Хоч на початку третього триместру плацента в достатній мірі забезпечує бар'єр для проникнення вірусів та інфекцій, в деяких випадках плацентарное перешкода може не спрацювати, пропустивши до малюка хвороботворні мікроорганізми. Загрозливим може бути потрапляння вірусів в навколоплідні води, якщо вони «прорвуться» через ослаблений плацентарний бар'єр: дитина може токсичні води ковтнути, що загрожує серйозними ускладненнями. Крім того, простудні захворювання на останніх термінах вагітності нерідко стають показанням до госпіталізації - відразу після пологів малюка ізолюють від матері, щоб уникнути атаки інфекції на дитячий беззахисний організм. Застуда в третьому триместрі вагітності вимагає обов'язкового і невідкладного лікування, яке ускладнюється ще й через заборони на більшу частину лікарських препаратів. Для профілактики простудних захворювань, в першу чергу, слід уникати місць з великими скупченнями людей, особливо, в сезони «вірусів». Крім того, не зайвим буде одягатися відповідно погодним умовам, уникати протягів, дотримуватися режиму харчування з вживанням в достатніх кількостях вітамінів.

pic

Секс в третьому триместрі вагітності

Третій триместр, фактично заключний етап вагітності, жінка вже з нетерпінням чекає моменту, коли клопоти, пов'язані з виношуванням дитини та подальшим його народженням залишаться в минулому. Оскільки до кінця вагітності жінки «завдань» у майбутніх батьків ще більше додається (до моменту сутичок слід бути в повному «всеозброєнні», подбавши про приладдя для немовляти заздалегідь), інтимні втіхи відходять на другий план. Та й сексуальний потяг у майбутньої мами кілька «згасає»: великий живіт заважає нормально пересуватися та перевертатися в ліжку, час від часу дає про себе знати вимотуюча печія, вагітна все частіше втомлюється і все частіше вимагає відпочинку. А значить, чоловікові доведеться бути максимально уважним і терплячим до дружини в положенні, на час «утихомиривши» свої бажання. Так, третій триместр вагітності вважається одним з відповідальних і досить небезпечних періодів, під час якого сексуальну активність бажано обмежити. Особливо це важливо на 8 місяці, коли інтенсивні фізичні контакти можуть спровокувати скорочення матки і викликати передчасні пологи. Не слід практикувати інтимні ласки у випадку, коли малюк зайняв головне передлежання - існує небезпека травмування плаценти під час м'язових скорочень матки. Заборонено секс в третьому триместрі також, якщо вже відійшли навколоплідні води, коли дитина при відсутності захисту від плодового міхура уразлива для інфекцій. Наскільки можлива практика сексу в третьому триместрі вагітності, парі розповість лікар. В цілому, якщо вагітність протікає нормально і без будь-яких серйозних ускладнень, нечасті любовні втіхи все ж допустимі, головне - вибирати пози, які дозволяють уникати тиску на живіт і надмірно глибоко «чоловічого проникнення».

pic

В цілому, третій триместр вагітності - прекрасний час. Ви пройшли через гірші випробування першого і другого триместрів, і всі приготування вже зроблені. Ви знаєте, що ваша дитина росте міцною та здоровою. Тепер ви можете просто сидіти, склавши руки, і чекати остаточного моменту, коли ви станете мамою).

Бажаю Вам успіху!