Скрегіт зубами у дитини незмінно викликає переживання у батьків. Чим же викликані подібні явища? Чи варто робити які-небудь дії?

У народі існує вислів: «Коль дитя скрипить зубами, значить мається глистами». Боятися не варто, цей міф не має під собою ніяких підстав. У дітей, які скриплять зубами, глисти зустрічаються не частіше, ніж у інших. Але з'ясувати причину виникнення скреготу все-таки варто, адже він є безпосередньою загрозою самим зубам.

Скрегіт зубами уві сні по-науковому називається бруксизмом, що з грецької так і перекладається - скрип зубів. Цією проблемою страждає кожен третій, а за деякими даними кожна друга дитина шкільного та дошкільного віку.

pic

Чому дитина скрипить зубами?

Більше половини дітей у віці від початку першого прорізування молочних зубів і аж до 7 років страждають бруксизмом, в основному ночами. Причини виникнення такого захворювання, як скрегіт зубами у дітей, бувають різними. Існує поширена помилкова думка, що скрип зубами у дітей говорить про наявність паразитів в товстому кишечнику. У більшості випадків обидва ці явища ніяк один з одним не пов'язані.

Лікарі виокремлюють кілька основних причин: розлади нервової системи внаслідок емоційних стресів, спазм м'язів при захворюванні суглобів, аномалії прикусу зубів у дітей. У рідкісних випадках бруксизм може бути початком прояви нападів епілепсії. Скрипіння зубами відзначено також у дітей, чиї батьки самі страждають від бруксизму у дорослих. Причому, представники чоловічої статі більш схильні до цього захворювання, ніж жіночого.

Також спостерігається скрегіт зубами у дітей днем. Це можна пояснити тим, що прорізування зубів у роті - для дітей явище нове і ще не вивчене. Зуби до того ж видають нові звуки, тому дітлахи і норовлять ними поскріпеть. Згадайте себе, при утворенні дірки в зубі або, навпаки, при постановці нової пломби так і тягне потривожити це місце.

pic

У чому небезпека скреготу зубами?

Ігнорувати бруксизм ні в якому разі не варто. Багато батьків упевнені, що все пройде саме по собі, але не завжди все так райдужно. Наслідком скреготу може стати поява мікротріщин в зубах або ж повне їх стирання. Крім цього, через деякий час у малюка можуть початися сильні головні болі, з'явитися зайва напруга в м'язах шиї та спини. Якщо не впоратися із захворюванням на ранній стадії, то прийдуть більш серйозні проблеми - стирання емалі, пульпіт, поява карієсу і так далі.

pic

Як позбавити дитину від бруксизму?

На щастя для багатьох батьків, бруксизм у дітей піддається лікуванню. Якщо ваша дитина уві сні скрегоче зубами, насамперед необхідно звернутися до лікарів - невролога та стоматолога. Невролог виявить причину і призначить рекомендації, а стоматолог допоможе уникнути стирання емалі в період лікування. Підхід до лікування може бути різним, але існує ряд загальних рекомендацій, яких слід дотримуватися при позбавленні від скрипу зубами уві сні у дітей.

Перше, що необхідно буде зробити - це придбати для дитини спеціальну капу, яка відразу зніме напруження м'язів і хворобливі відчуття. Носити її можна вночі чи вдень, залежно від того, як порекомендує вам лікар. Капа не тільки знімає біль, вона запобігає шкідливим наслідкам бруксизма у вигляді стертості зубів, гіпертонусу жувальних м'язів та інших неприємних проблем.

Також рекомендується давати дитині в їжу тверді яблука, моркву і капусту. Така напруга жувальних м'язів днем призведе до того, що уві сні їх активність знизиться. Рекомендовано тимчасово виключити з раціону цукор, їду з штучними барвниками та тваринними жирами, продукти швидкого харчування.

Дуже важливим залишається те, чим ваша дитина займається перед сном. Прослідкуйте, щоб гра не була активною і емоційною. Відмінно підійдуть для вечірніх занять спільне читання книг і збирання пазлів. Також уникайте їжі та напоїв (крім простої води) за годину до сну - робота травної системи вночі може викликати напругу в м'язах щелепи, що знову ж приведе до скреготу зубами.

pic

Крім цього, постарайтеся поговорити з вашим малюком, щоб зрозуміти, що його може турбувати. Діти менш захищені в емоційному плані, і будь-яка проблема не суттєва для дорослих, може викликати у них стрес. Батьки - єдині люди, з ким малюк може поговорити відверто і розповісти, що його турбує. А якщо ваша дитина ще не може говорити, то просто будьте більш уважні, добрі та ласкаві до нього, ніж зазвичай. Можливо, саме цього йому і не вистачає.

Скрегіт зубами - це проблема, яка потребує лікування. Якщо ви переживаєте про здоров'я своєї дитини, дбаєте про цілісність її зубів і якості сну, то не потрібно затягувати з походом до лікаря. Всі заходи повинні бути прийняті своєчасно.