Мойва вважається одним з найпопулярніших видів промислових риб. Вона продається за доступною ціною, її дуже легко готувати, і користі від цієї маленької рибки нітрохи не менше, ніж від будь-якої іншої риби.

Мойва містить у своєму складі багато білка, який засвоюється швидко і легко.

Вона містить мало сполучної тканини, тому готується дуже швидко. Вона багата кальцієм, поліненасиченими жирними кислотами омега-3, протеїнами, найважливішими амінокислотами (метіоніном, цистеїном, лізином, треонін).

Рекомендується регулярно вживати в їжу мойву, щоб уникнути захворювань щитовидної залози, тому що в ній великий вміст вітамінів В, А, Д, насичена такими мінеральними елементами, як селен, фтор, йод, залізо, бром, калій, магній, натрій, фосфор. Мойва є рекордсменом за вмістом селену — елемент, який бере участь у метаболізмі білків, вуглеводів і жирів, входить до складу багатьох життєво важливих сполук, а також сприяє засвоєнню йоду.

Жирні кислоти мойви знищують холестерин і запобігають розвитку атеросклерозу. Вживання в їжу мойви сприятливо відбивається на стані серцево-судинної системи.

Показано її застосування при ішемічній і гіпертонічній хворобах.

Вона знижує ризик утворення тромбів і бляшок, нормалізує тиск. У мойві міститься не багато калорій, значить вона корисна тим, хто бажає знизити вагу. Калорійність сирої і вареної риби — 116 ккал.

Смажена і копчена мойва мають більш високу калорійність. Підраховуючи калорійність смаженої мойви слід враховувати і калорійність інших продуктів використовуваних для смаження, наприклад борошна та олії. Калорійність смаженої мойви становить від 146 до 157 ккал. Стільки ж практично складає і калорійність копченої мойви. Протипоказання відносяться до індивідуальної непереносимості риби і морепродуктів.

А також слід обережно ставиться до вживання копченої риби, тому що при копченні утворюються канцерогени, які впливають на утворення ракових пухлин.