Отже, БРЕНД. Бренд, дорогі браття по розуму - це не логотип, не картинка і не показуха. Це насамперед сукупність властивостей товару, які покликані збільшити його привабливість для споживача. У даному конкретному випадку товар - це місто, у яке планується привабити інвестиції, туристів, а перш за все - сформувати у свідомості його мешканців думку, що краще місця на світі не знайти.

Як багато хто знає, нещодавно у Рівному відбувався спектакль під назвою "презентація бренду". Спектаклю передувало запрошення у Facebook небайдужих рівнян взяти участь у "важливому процесі". Скромно промовчу про те, що користуючись цим правом, ваш покірний слуга дозволив собі ткнути носом у місця, які, на його думку, псують бренд міста, а ніхто не взяв це до уваги. Все простіше - ті, хто запрошував, як виявилося, просто НЕ ЗНАЛИ, що, власне, їм було доручено зробити!

Це легко доводиться від супротивного. Місто має БРЕНД? Прекрасно! Ознайомившись з представленим "брендом", чи багато рівнян возрадувались несказанному щастю жити у Рівному? Чи багато іногородніх зірвалися з насиджених місць та "устрємілісь в Васюкі"? З кожної бюрократичної бамажки місто тепер волатиме: да комфорте я, КОМФОРТНЕ! Але скільки несимпатична дівчинка не стверджуватиме, що в неї великі цицьки, вони від цього більшими не стануть. Однак це не досить вдала аналогія - місто МОЖНА зробити комфортним, але не розвішуванням клюкви на вуха, а реальними діями.

Плюс стопіццот до "комфорту", звісно, додасть риття підземки біля автовокзалу, де замість того, щоб грамотно розподілити транспортні потоки, пропонується легкий фітнес для пішоходів (у тому числі - пенсіонерів з торбами, що чимчикуватимуть на зупинку), при цьому час, необхідний для переходу 7-метрової проїжджої частини, з 10 секунд комфортно збільшиться мінімум до хвилини - в залежності від фізичної підготовки переходімца. Якщо ще хтось роздумує дійсно такий перехід будувати, як стикувати це зі слоганом бренду - "комфортне місто"?

Чимало рівнян подумали, що "бренд" - це якраз те, що показували на показусі. Але зовнішня обгортка - це одна з складових брендової концепції. Проте навіть з цією задачею брендогенератори не справилися, що майстерно довела дизайнер Юлія Федорович у безпристрасному аналізі на своїй сторінці у Facebook.

Отже, зважаючи на вищесказане - задача створення бренду Рівного провалена з тріумфальним тріском. Апофєоз творчєского фіаско. І якщо хтось, на противагу громадській думці, насмілиться втілити ці маразми у життя - хочеться сподіватися, що міський голова накладе на це вето по одній-єдиній причині: БРЕНДУ НЕМА, а є хворі фантазії шарлатанів. Це все одно, що погодитися лягти під скальпель самозваного хірурга.

Що робити? Формування бренду міста - дійсно, дуже важлива річ. Але байками не нагодуєш людей, котрі у ньому живуть. Безпека пересування по місту, естетика міського середовища, злагоджена робота служб, що забезпечують життєдіяльність міста, а насамперед - ЛЮДИ міста, серед яких чимало професійних маркетологів, дизайнерів, урбаністів, інженерів, які щиро прагнуть зробити кращим та комфортнішим свій мікросвіт, але добрі починання котрих періодично давляться бюрократичною машиною. На цьому слові хочеться побажати усім натхнення у справі формування бренду міста з чистого листка, а керівництву - мудрості та розсудливості у прийнятті рішень, котрі формують майбутнє.