Влада знизить вартість газу, але введе плату за потужність.

Тариф на газ для українців змінять за рахунок зменшення вартості за один кубічний метр "блакитного палива", але при цьому буде додатково введена плата за потужність. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

За його словами, сам тариф змінять за структурою: вартість за куб газу буде зменшена, але буде додатково введена плата за потужність. Тому ті, хто використовують потужність ефективно, переплачувати не будуть, запевнив міністр.

"Мова не йде про те, що тариф зросте, йдеться про те, що він повинен бути оптимізований. Тобто ті, хто мають великі потужності і їх не використовують, так, вони будуть платити за всю встановлену потужність (тобто йдеться про перерахунок плати за потужність і плати за куби, кіловати, які вони отримують). Але сумарно вартість залишиться та ж", - сказав Демчишин у відповідь на питання, скільки будуть платити українці за користування газом, навіть якщо не будуть ним користуватися.

Він пояснив це тим, що потужності, які є у споживачів, значно більші тих, які використовують. І тому обленерго або облгази витрачають кошти для обслуговування встановлених потужностей. Також Демчишин зазначив, що вугілля на складах є.

"Ми зараз спалюємо по 90 тис щодня, але ми ще маємо потужність для того, щоб накопичувати запаси на складах. Згоден, нас погода "милує", але в опалювальний сезон в будь-якому випадку набагато більше, ніж у звичайному режимі, і для цього ми включаємо такі лінії, додатково завантажуємо атом", - додав міністр. Україні не вистачає газу на опалення - Яценюк

Джерело: «Корреспондент».