З 1 січня 2016 року українцям видаватимуть пластикові внутрішні ID-паспорти. Такими є вимоги Європейського союзу для встановлення безвізового режиму. Діятиме ID-картка нарівні з внутрішнім паспортом. Однак, передбачається, що вона поступово замінить звичайний паперовий документ. Про всі переваги та недоліки такого нововведення далі у сюжеті.

Виготовлення ID-карток розпочнеться з 12 січня. Міняти паспорт на картку необов’язково, втім, її видадуть у разі втрати паспорта і якщо людина отримуватиме документ вперше – тобто в 16 років. А от термін дії такої картки становитиме 10 років.

На картці вказуватимуть перелік даних, як у традиційному паспорті. А за допомогою чіпа зашифрують додаткову інформацію – про місце реєстрації, сімейний стан, відцифровані підпис та зовнішність власника. Проте від чіпа можна буде відмовитися.

Водночас, на думку деяких громадян нововведення може виявитись даремним або навіть небезпечним.

А ось думка рівнян щодо заміни звичайного паспорта на ID-картку розділилася.

Для реалізації цієї ініціативи вже виділено 50 мільйонів гривень, які підуть на встановлення обладнання для виготовлення карток. У Дубно, Сарнах, Кузнецовську, Рівному та Рівне нському районі таке обладнання вже встановлено. Далі на черзі – Березне, Дубровиця та Рокитне.