Відбулася прес-конференція щодо результатів співпраці радника з питань ВПО Міністерства соціальної політики в Рівненській області та Українськорї Гельсінської спілки в рамках програми ГО КримSOS спільно з Міністерством соціальної політики.

Радник з питань ВПО Міністерства соціальної політики в Рівне нській області розповіла про результати виїзних зустрічей та співпрацю з Районними управліннями соціального захисту населення, комунікацію з переселенцями, які проживають у Рівне нській області.

«Вдалося налагодити співпрацю з Районними управліннями соціального захисту, що дало можливість оперативно виявляти проблемні питання внутрішньо переміщених осіб, прогалини у законодавстві, та на основі цього подавати пропозиції щодо внесення змін до чинних нормативно-правових актів. У цьому також допомагає наша співпраця з Державною міграційною службою, Центрами зайнятості і громадськими організаціями, які займаються проблематикою ВПО.– розповіла Наталія Токарська.

Щодо кількості ВПО у Рівне нській області офіційно зареєстрованих, то станом на 24 грудня це 3137 осіб (1795 сімей). Тобто у порівнянні з іншими регіонами кількість переселенців не велика, незважаючи на це, вони мають ті ж комплексні проблеми, що і в інших областях та потребують не меншого захисту, - зазначає вона.

Зі слів юриста Української Гельсінської спілки Мар’яни Герасимчук, під час роботи в рамках проекту було виявлено наступні проблеми: відсутність поінформованості ВПО про свої права та пільги; складна бюрократична процедура оформлення документів на отримання допомог; велика кількість державних структур, які займаються окремими вузькими питаннями у справах ВПО та недостатня координації між ними; нерозповсюдження гуманітарних та грантових програм на Рівне нську область через малу кількість зареєстрованих ВПО.

Юрист УГСПЛ Олена Романова зазначила, що в рамках проекту здійснено понад 30 виїзді у районні центри Рівне нської області, а також в певні населені пункти Рівне нського, Здолбунівського, Корецького, Дубенського, Радивилівського районів . Провели прийом та консультування внутрішньо переміщених осіб.

«Досить часто переселенці не знають про можливість отримання грошової допомоги або бояться звертатися за такою до органів влади. – каже Олена, – Хотілося б звернути увагу, що наразі існує 4 шляхи отримання допомоги:

Перший – це щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Розмір допомоги складає 442 грн для працездатних осіб, 884 для непрацездатних (діти і пенсіонери), та в розмірі мінімального прожиткового мінімуму для інвалідів.

Другий – одноразова грошова допомога для внутрішньо переміщених осіб відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам» № 535.

Для призначення вищезазначених видів допомоги потрібно звертатися із заявами до місцевих органів соціального захисту населення.

Існує також можливість отримувати одноразову матеріальну допомогу на загальних підставах для осіб, які опинилися з тих чи інших причин у скрутному життєвому становищі.

Для отримання такої допомоги варто звертатися до обласної та районних адміністрацій, міських та сільських рад тощо.

І четвертою можливістю отримання допомоги є звернення до громадських організацій та гуманітарних місій.» - нагадує Олена Романова.

Юристи підкреслили плідність співпраці з радником оскільки це посприяло більш комплексному та повному вирішенню проблем переселенців, а також зазначила що взаємодія з органами соціального захисту населенням була загалом продуктивною.