Законом передбачається пом'якшення вимог до фінустанов через девальвацію гривні.

В четвер, 24 грудня, Верховна Рада прийняла закон про капіталізацію та реструктуризацію банків. Цей документ, зокрема, передбачає пом'якшення вимог до фінустанов через девальвацію гривні.

Закон "Про внесення змін до закону "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків" (№2449-д) підтримали 239 народних депутатів.

Як повідомила прес-служба НБУ на веб-сайті регулятора, центробанк вітає прийняття закону.

"Цей законопроект є одним із заходів, передбачених Комплексною програмою розвитку фінансового сектору до 2020 року, прийнятої навесні цього року. Він є структурно важливим, адже його дія спрямована, насамперед, на стабілізацію роботи банківської системи України та посилення захисту прав інших кредиторів банків. Надалі документ дозволить мінімізувати вплив складної економічної ситуації на діяльність банків та пов'язаних з цим негативних явищ, викликаних девальвацією національної валюти та втратою довіри з боку вкладників", - наголошується в повідомленні.

Законопроект про капіталізації та реструктуризації банків надає право Національному банку не відносити банк до категорії проблемних та неплатоспроможних, у разі якщо зменшення розміру регулятивного капіталу, значення нормативу адекватності регулятивного капіталу, нормативів поточної та короткострокової ліквідності, збільшення обсягу негативно класифікованих активів банку, за якими має оцінюватися ризик та формуватися резерви згідно з нормативно-правовими актами НБУ, викликане девальвацією курсу гривні або формуванням резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями.

Джерело: ТСН