Ще в Стародавній Греції продуктами першої необхідності вважалися риба та інші дари моря: краби, креветки, кальмари, мідії - все, що ми сьогодні називаємо морепродуктами. Прихильність греків до такої їжі, легкої і небагатій калоріями, зате багатою вітамінами, мінералами, поліненасиченими жирними кислотами і іншими корисними речами, багато в чому пояснює їх успіхи у військовій справі, в науці та всіляких мистецтвах - регулярне вживання морепродуктів дійсно робить людей сильними, здоровими і міцними.

Морепродукти дуже смачні, якщо їх правильно зберігати і готувати, і це добре знають жителі багатьох країн світу. Якщо в Азії їх вважали найкращою їжею з незапам'ятних часів, то європейці - іспанці, французи та ін - оцінили їх по достоїнству пізніше, і сьогодні страви з них відносять до найбільш популярним - у багатьох ресторанах Європи вони вважаються елітними.

Про любов японців до морепродуктів теж відомо у всьому світі, і їх висока тривалість життя пов'язується саме з їх кулінарними уподобаннями. Норвежці теж живуть набагато довше, ніж народи інших європейських країн; до речі, морепродукти вони для себе відкрили раніше за інших європейців, так як здавна добували їх в чистих і холодних водах фіордів - Норвегія експортує морепродукти в безліч країн світу.

На жаль, в в нашій країні про користь морепродуктів дізналися набагато пізніше, хоча виходів до моря у нас цілком достатньо, і сьогодні для більшої частини населення, особливо в середній смузі, вони все ж є скоріше екзотичними, ніж звичними і буденними, як у тих же японців. Однак в останні роки здоровим способом життя стало цікавитися все більше людей, і на морепродукти вони теж звертають увагу, тим більше, що їх вживання забезпечує профілактику стресів і нервових захворювань - в наш час це властивість стало одним з найбільш важливих.



pic

Склад і користь морепродуктів

До морепродуктів багато фахівців відносять і рибу: якщо говорити в цілому, це так і є, але ми, в основному, скажімо про молюсків та інших морських мешканців. Їх білки, як і білки риб, засвоюються нашим організмом набагато легше: в м'язах мешканців моря сполучної тканини в кілька разів менше, ніж у м'язах наземних тварин - адже вони влаштовані інакше, та й рухатися у воді їм легко - «накачуватися» їм ні до чого. Щільного жиру, як у тварин суші, у м'ясі морських тварин теж немає, зате в ньому багато білка і ПНЖК - тих самих поліненасичених жирних кислот, які так необхідні дітям і дорослим.

Всі необхідні амінокислоти - їх ще називають незамінними - в морепродуктах теж є: це речовини, що допомагають нам бути здоровими, зміцнюючі імунітет, підтримують нормальний ріст і внормовану вагу, що захищають нас від дратівливості, неврозів, атеросклерозу, анемії і інших захворювань «цивілізованого» світу.

Трохи докладніше про жири, що містяться в морепродуктах. Ці жири - справжні ліки: не випадково риб'ячий жир призначають всім маленьким дітям, щоб вони добре росли і розвивалися, були розумними і активними. В «морських» жирах багато вітаміну D, без якого не засвоюються фосфор і кальцій, а значить, погано формуються хрящі, кістки та інші важливі тканини організму. До речі, свого фосфору в морепродуктах теж багато, і це актуально для тих, хто страждає захворюваннями центральної нервової системи, інтенсивно навчається чи займається розумовою роботою.

Калорійність морепродуктів

Морепродукти захищають нас від накопичення зайвої ваги. Наприклад, якщо порівнювати їх з телятиною, яку багато фахівців з харчування вважають дієтичним м'ясом, то вони виявляться не тільки смачніше (хоча це залежить від смакових уподобань), але і корисніше: калорійність телятини - близько 290 ккал на 100 г, тоді як у кальмарах, креветки і мідіях - всього близько 70-85 ккал, а жирів вони містять від 0,3 до 3 р.

Морепродукти також не даремно називають «їжею для інтелекту», причому це відноситься не тільки до морським тваринам, але і до рослин. Відомо, що вони багаті на йодом, і найдоступнішим його натуральним джерелом можна вважати морську капусту: купити її можна в будь-якому магазині, і коштує вона недорого.

Користь і дефіцит йоду сьогодні активно обговорюються вченими та медиками, а також прихильниками здорового способу життя: медики, наприклад, рекомендують споживати його в складі аптечних препаратів і йодованої солі, але в цій формі організму не так легко засвоїти, а при нестачі йоду людина швидко стомлюється, і його мозок починає «тупити», з працею сприймаючи навіть нескладну інформацію. Таким людям важко навчатися і працювати, і найчастіше страждають від дефіциту йоду підлітки: організм інтенсивно росте, і йому потрібно харчування, а його катастрофічно не вистачає. Для вагітних брак йоду може стати справжньою трагедією: мозок майбутньої дитини може сформуватися не просто недостатньо працездатним, а недорозвиненим, з необоротними змінами, які вже нічим не можна виправити. Так що морська капуста, молюски, ракоподібні й морська риба в харчуванні вагітних мають бути обов'язково, і нічого складного в цьому немає.



pic

Морепродукти багаті також мідь і цинком, які необхідні організму для нормалізації обміну речовин, вироблення гормонів, утворення клітин імунної системи, статевих клітин, переробки білка і інших важливих процесів життєдіяльності.

Важливою властивістю практично всіх морепродуктів є здатність знижувати вплив емоційних перевантажень: не дарма в країнах, розташованих на морському узбережжі, населення відрізняється спокоєм і доброзичливістю, врівноваженістю та оптимізмом - не останню роль тут відіграє раціон харчування.

І звичайно, всіх цікавить вплив морепродуктів на сексуальну активність: з давніх часів вони вважаються сильними афродизіаками - в них багато селену, цинку та інших речовин, що допомагають чоловічому організму виробляти тестостерон.

Шкода морепродуктів

Шкідливими можуть бути морепродукти, які виловлені в екологічно несприятливих водах, а таких місць на Землі сьогодні стає все більше. Крім забруднень, викликаних витоками нафти та скидання промислових і побутових відходів, в океані багато місць, де є радіоактивне випромінювання, а мешканці моря плавають і живуть скрізь.

Купувати краще свіжозловлені або заморожені морепродукти: у консервованих зберігається мало корисного, і до того ж у них часто буває занадто багато харчових добавок; продукти у вакуумних упаковках теж можуть містити хімічні речовини. Заморожені морепродукти, якщо вони були заморожені достатньо свіжими, свої корисні властивості зберігають майже повністю, але багато залежить і від зберігання: якщо продукт зберігався неправильно, його якість може різко погіршитися.

Протипоказань до вживання морепродуктів небагато - в основному це харчова алергія, в тому числі у маленьких дітей і вагітних жінок.

Джерело: http://inmoment.com.ua