Глисти (гельмінти) - паразити, які можуть потрапити в організм дитини або дорослої людини. Однак у дітей вони виявляються набагато частіше. Це пояснюється тим, що діти в процесі розвитку активно знайомляться з навколишньою природою.

Види глистів, що вражають людину

Всі види гельмінтів, паразитуючих в організмі людини, поділяють на 3 групи: круглі глисти або нематоди - самий часті глисти у дітей - це гострики (енетеробіоз), аскариди (аскаридоз), власоглав (трихоцефальоз), трихінели (трихінельоз); плоскі, стрічкові глисти або цестоди - солітер або бичачий ціп'як (тениаринхоз), щурячий або карликовий ціп'як (гіменолепідоз), свинячий ціп'як (теніоз) ехіноккок, лентец широкий (дифиллоботриоз;) трематоди або черв'яки-сосальщики - сибірська і котяча двуустка (опісторхоз), печінкова двуустка (фасціольоз), парагонімоз, шистосомоз та ін. Також ці паразити можуть бути як кишковими, тобто паразитувати в кишечнику, так і позакишкові, тобто в інших органах - печінці, легенях, жовчному міхурі, в м'язах, серці, мозку. Вони можуть проникати в будь-який орган з потоком крові.

pic

Шляхи проникнення глистів в організм

Зараження дитини може відбутися при попаданні в організм личинок глистів або їх яєць. Шляхи проникнення можуть бути різними:

• при грі з домашніми вихованцями;
• під час прогулянок по вулиці або ігор в пісочниці;
• при відвідуванні громадських туалетів;
• через немиті руки;
• через немиті фрукти та овочі;
• при контакті з брудними предметами (наприклад, з іграшками).



pic

Личинки та яйця глистів дуже маленькі. Їх неможливо помітити неозброєним оком. Паразити, що знаходяться не в організмі людини, а в навколишньому середовищі, протягом тривалого періоду можуть зберігати свою життєздатність. Вони активізуються, починають рости і розмножуватися при попаданні в органи травної системи дитини. Найбільш сприятливі умови в кишечнику. Саме в цьому органі живуть глисти. У шлунку вони не можуть мешкати, адже в ньому кисле середовище.



pic

Які аналізи потрібно зробити, щоб визначити наявність глистів?

Наявність глистової інвазії можна визначити методом аналізу випорожнень на візуалізацію і мікроскопію, а також за допомогою аналізу крові на напруженість імунітету до паразитів.

Як боротися з глистами?

При п'яти і більше симптомах зараження рекомендується, в першу чергу, зробити дитині очисну клізму і уважно розглянути випорожнення. Якщо виявлені калові камені, «пісок», «нитки», «волосся», кал як «в панчосі», білі маленькі черв'ячки - у дитини глисти.

pic

Щоб з'ясувати, які саме, необхідний аналіз калу. Однак, велика ймовірність, що результат дослідження буде негативним - в цьому випадку фахівці рекомендують вдатися до аналізу крові на напруженість імунітету до глистів. Цей імуноферментний аналіз виявляє 15 різновидів паразитів і робиться за один день. У випадку, якщо аналіз підтвердив глистну інвазію, почати лікування необхідно, перш за все, з наведення порядку і чистоти в будинку - ізолювати від дитини передпокій і місця, де стоїть вуличне взуття; частіше прати і прасувати з двох сторін постільну та натільну білизну.

Медикаментозне лікування глистової інвазії повинен рекомендувати лікар.

Профілактика

1. Слідкуйте за тим, щоб іграшки, соски та пустушки малюка завжди були чистими. Якщо дитина впустив щось на підлогу, не віддавайте йому іграшку або пустушку, заздалегідь не сполоснувши.

2. Введіть за правило і стежте, щоб дитина мив руки після ігор, прогулянки і туалету - і обов'язково перед їжею!

3. Ретельно мийте овочі, фрукти і ягоди проточною водою.

4. Всіма способами боріться з мухами - рознощиками гельмінтозу.

5. Відучувати дитину від звички смоктати пальці, гризти нігті і олівці.

6. Слідкуйте за нігтями малюка. Вони повинні бути короткими і чистими.

7. Щоб уникнути зараження гостриками, на ніч надягайте на дитину щільні трусики, щоб яйця гостриків не поширювалися по постільній білизні.

8. Вранці, після сну, ретельно промивайте область анального отвору малюка.

9. Пропрасовуйте трусики дитини гарячою праскою щораз після прання.



pic

Таким чином, симптоми та лікування глистів у дитини - досить актуальна тема. Від паразитів потрібно якомога швидше позбуватися, адже вони поглинають корисні речовини, які могли б піти на користь малюку. Чим раніше вдасться позбутися гельмінтів, тим швидше нормалізується стан малюка, і пройдуть неприємні симптоми.