На Новорічні та Різдвяні свята найголовнішим атрибутом у помешканнях громадян є ялинка. Тож, напередодні ялинкового сезону поліція закликає потенційних продавців лісових красунь не займатися незаконною вирубкою ялинок, а покупців – не купувати незаконно зрізані деревця.

Слід відзначити, що з 2009 року офіційно продаються ялинки, які мають спеціальне електронне маркування, яке свідчить про те, що новорічну красуню вирубали легально, і головне – вона безпечна для здоров’я.

Правоохоронці попереджають, що відповідно до ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників, знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення тягнуть за собою адміністративну відповідальність.

Якщо ж особу викрили у незаконній порубці лісу, тоді набуває чинності ст.. 246 Кримінального кодексу України, згідно з якою правопорушнику крім штрафу загрожує ще й арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років.

Для тих, хто має намір продавати хвойні дерева без дозволу нагадуємо: згідно ст. 160 (Торгівля з рук у невстановлених місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожує штраф на суму до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. А за порушення правил торгівлі на ринках, за ст. 159 КУпАП загрожує штраф до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про це повідомляє сектор комунікації ГУНП у Волинській області.