Фермери обурені змінами до Податкового Кодексу.

Як повідомоляє Сегодня.ua., по всій Україні тисячі аграріїв вже кілька днів перекривають великі траси. Фермери протестують проти Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України", в результаті якого скасовується спецрежим ПДВ для аграрного сектора і створюється два реєстри підприємців для відшкодування податку. Сайт "Сегодня.ua" поговорив з фермерами і з'ясував, що домагаються аграрії і де сьогодні будуть перекриті дороги.

Де перекриють траси

Всього в Україні сьогодні з 9:00 ранку і до 16-ї години вечора фермери перекриють 24 напрямки руху. Пропускати будуть тільки військових, пасажирський транспорт і бригади швидкої допомоги. Комерційний транспорт та приватні автомобілі пересуватися по заблокованим дорогам не зможуть.



pic

Акцію організував Всеукраїнський аграрний рада (ВАС). Як розповів голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, близько 20 000 фермерів по всій країні вчора, 28 грудня, заблокували 23 напрямки – головні траси між Києвом і Одесою, Києвом і Харковом, Сумами і Черніговом, Херсоном і Каховкою, Вінницею та Хмельницьким, також дороги заблокували біля Запоріжжя та Кіровограда. Сьогодні крім перелічених напрямів, як розповів представник ВАС Владислав Бовсуновський, заблокують також дорогу між Одесою і Новоазовським (біля повороту на Каховку).



pic

Трасу Київ-Одеса перекриють в районі Умані, разом з фермерами на акції присутні співробітники ДАІ і поліцейські, розповідає віце-президент Асоціації виробників молока Любомир Дикун. Напередодні необхідні документи подали до місцевих райадміністрації.

"Перекриття проводимо згідно із законодавством, ДАІ виконує свої функції. У середу у нас в планах ті трактори, які зараз стоять тут, повезти до столиці. Це тільки початок", – розповідає Любомир Дикун.

Дорогу Херсон-Каховка перекриють в районі 316-го кілометра, розповідає представник ВАС в Херсонській області Володимир Хвостов. Вчора на цьому місці зібралося близько 300 осіб і 200 одиниць техніки (в основному трактори). Люди реагували на акцію по-різному, розповідає Володимир Хвостов, одні обурювалися, що у них швидко псується, а інші відразу ж розгортали транспорт і вирушали шукати "вільну" дорогу.



pic

"Я скажу, толерантність присутня. У людей у кого лікарня, у кого потяг. Якщо потрібно, є спеціальний коридор, де можна пропустити машину. Якщо дуже потрібно, пропускаємо. Автобуси рейсові, військову техніку, швидку допомогу пропускаємо без проблем. З іншого боку, у нас різко зросла кількість вагітних, захворіли всі водії та пасажири і так далі", – говорить Геннадій Новіков.

У Запорізькій області перекриють 384-км траси Харків-Сімферополь. Також фермери сьогодні заблокують перехрестя біля поста ДАІ в Кіптях (напрямок Київ-Чернігів). Детальніше з інформацією про те, де сьогодні будуть весь день перекриті траси, можна ознайомитися на карті.

Що і чому вимагають аграрії

В Україні з 1998-го діяв спецрежим оподаткування ПДВ для підприємств агропромислового комплексу (АПК). Податок сплачувався не в бюджет, а зберігався на спеціальному рахунку. Верховна Рада, прийнявши зміни до Податкового кодексу, зобов'язала фермерів сплачувати частину податку до бюджету. Для рослинництва 15% ПДВ будуть залишати виробникові на спецрахунку, а 85% направляти до бюджету; виробництво великої рогатої худоби і молока – 80 і 20%; виробники решти продукції – 50 і 50% відповідно.

Повністю спецрежим планують скасувати в 2017-му. Крім того, згідно зі змінами до Податкового кодексу, експортерам зернових і технічних культур повертатимуть ПДВ з бюджету – для цього створили два реєстри підприємців. У перший потраплять підприємства з часткою експорту від 40%, у другій – всі інші. Фермери скаржаться, в перший реєстр, де ПДВ повертатимуть автоматично, потраплять тільки великі агрохолдинги і трейдери, які скуповують продукцію у фермерів і перепродують її за кордон. Всім іншим підприємцям повертати ПДВ будуть за залишковим принципом.

"Забрали спецірежім повернення ПДВ. Це десь 20 мільярдів гривень, але стали повертати ПДВ по зерну – це 23 мільярди гривень. Тобто, виходить, що країна і бюджет нічого не виграли. У нас на сьогоднішній день у аграріїв від урожаю від зернових залишилося в кращому випадку 10%. Інше вже продано. З 1 січня набере чинності повернення експортного ПДВ. Ось ті трейдери, які скупили зернові, вони зараз виграють", – пояснює позицію аграріїв Геннадій Новіков.

Фермери вимагають від президента, щоб він наклав вето на Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України", після чого, вже в наступному році народні депутати повинні переглянути закон, враховуючи інтереси АПК.

"Основна вимога – президент повинен не підписати новий Податковий кодекс, а краще навіть наклав вето і не допустив того, щоб документ набув чинності. Далі будемо вже вимагати рішення на рівні Верховної Ради. Ми вже стояли під Радою, але нас деякі нардепи обдурили і допустили прийняття цього Податкового кодексу", – розповідає фермер Сергій Гайдай.

"За останні два роки продукти харчування повинні були дорожчати за рахунок інфляції. Аграрії це подорожчання дотримали. Цього року новий Податковий кодекс підняв податки. Ми сказали – витримаємо. Державі потрібні гроші, витримаємо. Але тепер ще вводять корупційну складову при поверненні ПДВ", – каже Любомир Дикун. В Україні близько 38 000 фермерів і 10 000 сільгоспвиробників різної форми власності. За оцінками глави Аграрного союзу, половина з них вийшла вчора на дороги. Якщо перекриття доріг не подіє, вже завтра аграрії обіцяють на тракторах приїхати до Києва. А після цього – блокувати залізницю. "Підемо на Київ! Це тільки початок", – говорить Сергій Гайдай.

"У структурі витрат вхідний ПДВ є на 40- 45% витрат. Це: Дизпаливо, добрива, хімія. Семена – частково. Більша частина – свого власного виробництва. Решта витрат – без вхідного ПДВ. Зобов'язання сплати ПДВ призводить до подорожчання продукції і вимитим оборотні засобам, яких отже немає. Аграріям пообіцяли відшкодування – а потім додали, що автоматично відшкодовувати будуть тим, у кого експорт 40% і більше. А всім іншим – коли-небудь в наступному житті...", – пояснив вимога фермерів Владислав Босуновський.