Кутя – одне з дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. В залежності від регіону, її готують по-різному.

Пропонуємо декілька рецептів приготування куті на Різдво.

Кутя з пшениці з цукатами, або “Панська кутя”

Інгредієнти:

2 склянки пшениці; 50 г цукатів; ½ склянки волоських горіхів; мед.

Приготування: пшеницю промити. Варити на воді на повільному вогні 2 години. У 4 ст. л. води розмішати мед за смаком, залити пшеницю медовим сиропом на 30 хв. Горіхи трохи подрібнити і обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати.



pic

Кутя з рису

Інгредієнти:

250 г рису; 100 г родзинок; 100 г мигдалю; цукор; кориця; мак.

Приготування: рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк і промити кип’яченою холодною водою. Мигдаль та родзинки ошпарити окропом, мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести в невеликому об’ємі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.



pic

Кутя з пшениці з родзинками і інжиром

Інгредієнти:

250 г зерен пшениці; 150 г родзинок без кісточок; 150 г нарізаних плодів інжиру; 100 г меду.

Приготування: зерна пшениці зварити до розм’якшення, але щоб вони залишалися цілими. Ізюм та інжир добре промити, залити холодною кип’яченою водою і дати набрякнути. Потім все з’єднати, додати мед і перемішати.



pic

Кутя з перловки

Інгредієнти:

200 г перлової крупи; 150 г маку; 50 г очищених горіхів; 50 г родзинок; мед і цукор за смаком; 1/2 склянки вершків.

Приготування: перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити і остудити. Мак заварити окропом і варити до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м’ясорубку. Ізюм запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Все перемішати з вершками.



pic

Кутя зі сухофруктами і малиною

Інгредієнти:

2 склянки цільних зерен пшениці або рису, півсклянки чи третину (за смаком) меду, сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку, родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.

Приготування: помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Все варити ще хвилини дві. В масу, що охолола додати мед. Залишити на 1-2 години.



pic

Смачної куті :)