Перш за все, субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Варто зазначити, що в Україні за одинадцять місяців 2015 року за субсидіями на оплату ЖКП звернулося 5,1 млн осіб, що в 3,8 рази більше у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. З них вже призначено відшкодування 4,6 мільйонам (89,4% від загальної кількості домогосподарств, які звернулися за субсидіями).

В свою чергу, за прогнозами уряду, кількість одержувачів субсидії у 2016 році продовжуватиме зростати. І на ці цілі в державному бюджеті на поточний рік передбачено на 10 млрд грн більшу суму, ніж у минулому. Зокрема, на субсидії планується направити 34 млрд грн.

На думку фахівців, у 2016 році варто очікувати зростання заборгованості громадян за житлово-комунальні послуги. Адже, підвищення соціальних гарантій не в змозі компенсувати затрати на "комуналку" в повному обсязі.

За словами завідувача відділу дослідження рівня життя Інституту демографічних та соціальних досліджень НАНУ Людмили Черенько, швидше за все, заборгованість з оплати послуг ЖКГ буде рости, тут немає нічого дивного.

Максимум на що можна очікувати, заявила експерт, так це на якісно покращений рівень життя лише на початку 2017 року.