Про те, як святкують Різдво в Україні, написано багато. Етнографи та історики, починаючи з ХІХ століття, збирали матеріал, завдяки якому ми можемо при бажанні відродити багато традиції, втрачені за минуле століття. Але, на щастя, дещо збереглося в наших сім'ях і досі, дбайливо передаючись від бабусь - онукам. Ми вирішили розповісти як святкують Різдво на Рівненщині.

Різдву передує чотиритижневий піст. Закінчується він 6 січня Святим вечором, або Багатою кутею. В цей день прийнято утримуватись від вживання будь-якої їжі до сходу першої зірки. Святвечір закінчується святою вечерею у колі сім’ї. На стіл накривають 12 пісних страв.

вятий вечір починався з того, що господар урочисто заносив до хати і ставив під образами дідух - обвитий кольоровими стрічками сніп пшениці, жита або вівса, який символізує родючість і достаток. Щоб залучити в будинок гроші, в дідух вставляли головки маку. Пізніше дідух замінила ялинка, яку прикрашали до Різдва плетеними з соломи дзвіночками, ангелами і зірочками.

Вечеряти сідали, як тільки на небі з'являлася перша зірка, а до цього моменту православні нічого не їли. Глава сім'ї набирав ложкою кутю, читав "Отче наш", вітав сім'ю зі святом і... підкидав кутю до стелі, щоб подивитися, скільки до нього приклеїться зерняток. Чим їх більше, тим багатшим буде врожай. Передаючи домочадцям миску з кутею, господар запрошував на вечерю " божi та грiшнi душi, щоб вони на тiм свiтi так вечеряли, як батьківщина тут ".

Після вечері діти йдуть колядувати. Як правило, колядують хлопчики, бо вважалося, що вони приносять удачу. А ось починаючи з 7 січня можна починати ходити з вертепом. Особливо весело цю розвагу влаштовували цілою сім'єю.

Зранку на Різдво родина традиційно відвідує урочисту службу в храмі, щоб віддати шану новонародженому Христові. Після цього всі збирались на сніданок, який вже може бути не пісним. Після обіду прийнято ходити в гості.