Рівнянам, які прийняли рішення постити, слід знати, що основа будь-якого посту - очищення від гріха через утримання від їжі. Однак це не означає, що потрібно морити себе голодом або вчиняти будь-які дії на шкоду своєму здоров'ю.

В Різдвяний піст забороняється вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця, молочні продукти. Однак цей пост є не таким суворим, як Великий. Приміром, куштування риби під час Різдвяного посту дозволяється по вихідних днях, а також у вівторок і четвер, якщо в ці дні випадає свято. Також потрібно відзначити, що в понеділок, середу, п'ятницю, якщо в ці дні не відзначається велике свято, дозволяється ялин.

Перш за все, протягом 1-2 тижнів, особливо рівнянам, у яких хронічні захворювання. Не треба різко навантажувати організм звичайною їжею, поступово переходите на звичайне харчування.

Перші пару днів після посту, краще не включати в раціон м'ясо, дозволяється шматочок відвареної курятини або іншого нежирного м'яса, наприклад яловичого мови. Можна починати вживати нежирні молочні продукти: молоко, йогурт (бажано домашнього приготування), бутерброд з вершковим маслом (з червоною ікрою або сиром). Дозволяються яйця, зварені круто або некруто, тільки не смажені і не більше 1-2 штук. Рекомендуються овочеві страви, розсипчастий рис, варену картоплю. Не рекомендується свіжа випічка - різдвяний калач слід, тобто вчорашній. Відразу після посту рекомендується випивати не більше 100-200 г вина.

А під час застілля корисно прийняти сорбенти — ентеросгель, активоване вугілля, біле вугілля та навіть білок курячого яйця. У цьому випадку токсини менше будуть всмоктуватись у кров і можливість отруєння алкоголем зменшиться у рази.