Майже 16 тисяч громадян, з яких 3 тисячі дітей, скористалися у 2015 році сезонним спрощеним пропуском через українсько-білоруський кордон в тимчасових місцях пропуску «Березове», «Дроздинь» та «Познань» з метою збору чорниці та журавлини на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь.

Тільки жителі прикордоння Рокитнівського району Рівне нщини закінчили організований сезон збору дикоросів на території Республіки Білорусь у листопаді 2015 року, як деякі особи відновили спроби незаконної заготівлі лісодеревини як з української сторони поблизу кордону, так і на території Поліського лісгоспу суміжної держави з порушенням державного кордону.

Нагадуємо, що завдяки спільним зусиллям керівників прикордонних відомств України та Республіки Білорусь, органів влади та місцевого самоврядування у 2011 році вдалось на міжвідомчому рівні вирішити питання щодо функціонування трьох спрощених місць пропуску для наших громадян для збору дикоросів. Це стабілізувало напружену обстановку на даному напрямку українсько-білоруського кордону та надало можливість мешканцям 10 населених пунктів прикордоння законним порядком без порушення державного кордону здійснювати збір лісних дарів на суміжній стороні. За цих п’ять років прикордонниками пропущено через кордон в установленому порядку більше 176 тисяч осіб.

Однак, не дивлячись на надану можливість збирати гриби та ягоди на території сусідньої держави, протиправна діяльність на державному кордоні окремих місцевих мешканців може нашкодити прийняттю позитивного для українських громадян рішення щодо сезонного пропуску у 2016 році.

У черговий раз білоруська сторона висловила занепокоєння діями жителів прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівне нської області щодо браконьєрства та незаконної вирубки лісу в безпосередній близькості від державного кордону, а в окремих випадках і з його порушенням.

Державна прикордонна служба України закликає всіх громадян дотримуватись вимог законодавства з прикордонних та природоохоронних питань, сприяти військовослужбовцям Луцького прикордонного загону в охороні державного кордону та недопущенню правопорушень.

Помічник начальника загону – начальник прес-служби Олег Личковський