Протягом першого тижня нового року по всій території України спостерігалося ускладнення погодних умов, обумовлені пониженням температурних показників повітря, інтенсивними опадами, хуртовиною і поривами вітру.

З метою реагування на ситуацію, що склалася, запобіганню випадкам переохолодження та обмороження людей, Державною службою України з надзвичайних ситуацій спільно з місцевими органами влади проведено комплекс заходів щодо облаштування пунктів обігріву.

Станом на 9 січня в державі функціонує 3 тис. 340 пунктів обігріву, в яких надано допомогу 33 тис. 571 громадянину. У 191 мобільному пункті обігріву ДСНС надано допомогу понад 27 тис. громадянам.

На випадок пониження температурних показників повітря, за зверненнями місцевихорганів влади, ДСНС може додатково облаштувати 150 мобільних пунктів обігріву.

За інформацією Міненерговугілля через налипання мокрого снігу та обледеніння ліній електропередач 7 та 8 січня сталося знеструмлення населених пунктів у Одеській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Кіровоградській, Черкаській та Миколаївській областях.

Протягом 8 січня відновлено електропостачання 126 населених пунктів у трьох областях, а саме у Одеській – 90, Донецькій – 21 та Дніпропетровській – 15.

До відновлення енергопостачання населених пунктів залучені бригади обленерго.

Крім того, формуваннями ДСНС починаючи з 6 січня вивільнено 99 транспортних засобів із заторів, спричинених сніговими заметами, евакуйовано та вивільнено 204 людини з автодоріг (вивільнено із снігових заметів), для чого залучено 230 чоловік особового складу та 68 одиниць техніки.

Щоденно на цілодобовому чергуванні знаходиться близько 7 тис. чоловік особового складу та 2 тис. одиниць пожежно-рятувальної і спеціальної техніки.

У разі ускладнення ситуації в ДСНС передбачено посилення сил і засобів до 15 тис. чоловік особового складу і 4 тис. одиниць техніки.

ДСНС України звертається до водіїв з проханням без необхідності не виїжджати на дороги через погіршення з 11 січня погодних умов, а в разі необхідності мати при собі запас паливо-мастильних матеріалів та запас їжі. Про це повідомляє прес-служба ДСНС України.