Вчені встановили, що люди, які сплять більше 10 годин на добу, сильніше схильні до депресивних станів, ніж інші

Мало спати, рівно, як і багато спати - шкідливо для здоров'я. Постарайтеся не зловживати сном, відводячи на відпочинок 7-8 годин на добу. В іншому випадку будуть проблеми, пише likar.info.

1. Депресія

Розвиток депресії багато в чому обумовлено генетичними факторами. Однак для реалізації захворювання одних лише спадкових факторів недостатньо. Нещодавно вчені встановили, що люди, які сплять більше 10 годин на добу, сильніше схильні до депресивних станів, ніж інші. На думку вчених, вірогідність розвитку депресії при спадковій схильності збільшується на 49%, якщо після 10 годин на добу.

2. Цукровий діабет

Як недолік, так і надлишок сну однаково негативно відбиваються на толерантності організму до глюкози. Встановлено, що якщо спати більше 8-9 годин на добу, то ймовірність розвитку цукрового діабету може збільшитися в 1,5-2 рази!

3. Зайва вага

Як відомо, надбавка у вазі загрожує тим, хто недосипає, але, як показують дослідження, надмірний сон також загрожує появою зайвих кілограмів. Однак якщо ви ведете активний спосіб життя, то, швидше за все, зайва вага від надмірного сну у вас не з'явиться. Дослідження показують, що за 3-5 років регулярного надмірного сну можна набрати 5-8 кг, за умови, що людина не займається спортом.

4. Проблеми з серцем

Болі в грудях, пов'язані з порушеннями роботи серця, найчастіше виникають у тих, хто багато спить. Больові відчуття за типом стенокардійних посилюються, якщо ви будете занадто багато спати.

5. Втрата пам'яті і погіршення функцій мозку

15-річні широкомасштабні дослідження показують, що у любителів довго поспати відзначаються проблеми з пам'яттю і функціонуванням мозку. Зокрема, відзначається прискорення старіння мозку і розвиток нейродегенеративних захворювань, пов'язаних з віковими змінами в організмі.

Інші дослідження показують, що чоловіки і жінки віком 60-70 років мають більше порушень когнітивних порушень, якщо вони сплять більше 9 годин. Вчені відзначають, що звичка багато спати у людей, яким за 60, може стати одним з негативних факторів в розвитку різних деменцій.

6. Головні болі

Любіть багато спати? Тоді готуйтеся - буде боліти голова. Незалежно від того, вам 20 або 80, надлишок сну може причиною сильних головних болів, запаморочень і мігренозних станів.

Дотепер причина такого явища невідома. Згідно з однією з теорій, надмірний сон призводить до порушення передачі нервових імпульсів, що й стає причиною головних болів.

7. Передчасна смерть

Аналіз 16 широкомасштабних досліджень, в яких взяло участь близько 1,5 млн. осіб, показав, що люди, які спять більше 9-10 годин на добу, живуть менше за інших. У таких випадках є підвищена ймовірність настання смерті з тих чи інших причин.