Святкування багатого вечора походить ще від дохристиянського звичаю. А за християнським календарем – це день преподобної Меланії. У народі ці два свята об’єдналися у Щедрий вечір, або як його називають – свято Меланки. Унікальні традиції наших предків збереглися до цього часу. Журналісти Rivne1.tv запитали у рівнян, чи дотримуються вони давніх традицій святкування Щедрого вечора.

Олександр



«Традиційно, кожного року збираємось з сім’єю. Всі старші згадують, як вони ще у молоді роки щедрували. Слухаємо цікаві історії. Бабусі та дідусі згадують, як ще у давнину у їхніх селах робили «пакості» сусідам саме у ніч старого нового року»

pic


Єлизавета
«Намагаюся дотримуватись давніх традицій. Зранку починаю готувати другу обрядову кутю — щедру. Окрім того, готую пироги та вареники з сиром. Також обов’язковою стравою на нашому столі є кутя. Раніше ми з друзями переодягалися та ходили щедрувати, а з дівчатами ворожили. А зараз, я радо зустрічаю щедрувальників у своєму домі»

pic


Орися
« Ми ліпимо вареники - це обов’язково. І ще ми ходимо щедрувати. У нас хлопці та дівчата переодягаються у різні костюми і групою щедрують.»

pic

Оксана


«Готуємо 12 страв. Обов’язково кутю. Вечеряємо. Разом із друзями переодягаємось і гуртом ідемо щедрувати»

pic



Інна

«Разом з сестрою їду в село до бабусі. Розпитуємо у старших про давні ворожіння і з подругами намагаємось ворожити»



Оля
«Цього року святкую на роботі. А взагалі готуємо 12 страв. Обов’язково кутя»

pic