Сьогодні, 13 січня, виповнюється рівно рік від дня трагедії під Волновахою.

Теракт під Волновахою 13 січня 2015 — артилерійський обстріл бойовиками терористичного угруповування «ДНР» рейсового автобуса «Златоустівка — Донецьк», що рухався автошляхом Н20 та проходив паспортний контроль на пункті пропуску поблизу міста Волноваха, з метою провокування зустрічного удару українських військових та зйомки цього представниками російських ЗМІ. Внаслідок атаки загинули 12(за іншими даними 13 осіб), ще 18 поранено.

Бойовики «ДНР» майже одразу ж визнали, що теракт був вчинений саме їх представниками. Однак після того, як стало відомо про масштаб та кількість жертв теракту, терористи стали заперечувати свою причетність. Як повідомив Генштаб ЗСУ, артобстріл проводився з центру міста Докучаєвськ з метою висвітлення представниками російських та місцевих ЗМІ того, як українські сили будуть завдавати удар у відповідь.

Перебіг подій

У місті Докучаєвськ бойовики «ДНР» зібрали російських та місцевих журналістів, і, аби висвітлити удар українських військових по місту, здійснили реактивний залп з установки «Град» з центра міста в напрямку траси Донецьк-Маріуполь з метою викликання зворотного обстрілу. Загалом було випущено понад 40 снарядів. При цьому поблизу пропускного пункту, в напрямку якого вівся вогонь, військові позиції відсутні, а є лише сили, необхідні для того, аби здійснювати контроль. Тобто перебувати там могли лише мирні люди.

Рейсовий автобус жовтого кольору, марки ЗАЗ A07A1 «I-VAN», рухався за маршрутом Златоустівка — Донецьк (АВ «Південний») та зупинився на блок-посту № 5 для здійснення паспортного контролю на лінії розмежування. Під час цього у 12-15 метрах від нього розірвався снаряд, випущений бойовиками з РСЗВ БМ-21 «Град» з району Докучаєвська. На місці загинуло 10 людей, серед яких 4 чоловіки, 6 жінок, в тому числі 14-річна дівчина. Ще 18 людей дістали поранення, 13 з них були доставлені у Волноваську лікарню. Серед них 1 міліціонер та 1 прикордонник. Вже в лікарні у Волновасі померла ще одна жінка. За оприлюдненими Донецькою ОДА даними, всього поранених 17, серед яких 16 залишалися у Волновасі, а ще 1 транспортований до Маріуполя. Згодом стало відомо, що помер ще один чоловік.

Генеральна прокуратура України визнала подію терористичним актом. Прокуратура Донецької області за фактом події відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

Жертви

Список загиблих та постраждалих виклало у себе на офіційному сайті ГУМВС в Донецькій області ввечері 14 січня:



pic

Після трагічних подій у багатьох містах України пройшли численні марші миру під гаслом «Я – Волноваха!» та ще ряд заходів у пам'ять про жертв теракту.