У Рівненській обласній бібліотеці відбудеться презентація книги відомого рівнянина. Водночас захід стане вечором пам’яті письменника Івана Білоуса.

17 січня 2016 р. о 15 год. у «Світлиці» (ІV поверх) Рівне нської обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться презентація книги рівненського драматурга, актора, режисера Івана Білоуса «Сурми над містами: історико-драматичні твори».

На жаль, напередодні нового року, Іван Білоус відійшов у вічність, тож презентація його нової довгоочікуваної книги стане також вечором пам’яті видатного рівнянина.

Іван Павлович Білоус народився 20 січня 1934 року в селищі Гоща на Рівне нщині . Шахтар, землекоп, бетонник, колгоспник, моряк на Балтійському військово-морському флоті, співак у Рівне нському ансамблі пісні і танцю Українського Полісся, Гуцульському ансамблі м. Івано-Франківськ, виконавець гумористичних творів та соліст у Рівне нській філармонії.

Після військової служби вступив до Київського інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. У 1963 році був направлений у Житомирський обласний театр. Саме тут він познайомився з відомим письменником і перекладачем Борисом Теном. Ця зустріч відкрила йому світ драматургії. Після майже десятирічної акторської роботи в Житомирі, він знову вступив до того ж інституту, але вже на режисерський факультет. Після закінчення працює спочатку в Івано-Франківському, а потім в Рівне нському обласному музично-драматичному театрі. У творчому доробку Івана Білоуса до 300 різнопланових ролей та понад 40 драматичних постановок, як вокаліст він дав понад 3000 сольних концертів.

«Сурми над містами» - зібрання історико-драматичних творів Івана Білоуса. Крім відомих українському читачеві історичних драм «Марія – княгиня Рівне нська (Несвицька)», «Гальшка – княжна Острозька», «Данило Галицький», «Семен Височан», у книзі вміщено неопубліковані раніше драми «Верховинці», «Коханка», «Гірка вода у Горині», «Богине наша…земная». У розділі «мої ролі» вміщено фото світлини з особистого архіву автора.

Про це повідомили у відділі маркетингу та наукової роботи Рівне нської ОУНБ