Міністерство освіти і науки затвердило Умови прийому на навчання до ВНЗ України у 2016 році. Чого очікувати абітурієнтам у 2016 році - читайте далі.

Як інформує osvita.ua, вступ 2016 року буде здійснюватися на основі єдиного затвердженого Переліку галузей та спеціальностей (слідкуйте, адже перелік буде оновлюватися).

Порівняно з 2015 роком, спільним залишається:

1) Термін дії сертифіката ЗНО лише 1 рік.

2) Пріоритетність заяв. Абітурієнт буде вказувати пріоритети від 1 (найвищий пріоритет) до 15 (мінімальний пріоритет). Ці дані вносяться в єдиний реєстр, і при наборі необхідної кількості балів, абітурієнт буде рекомендований для вступу до найбільш пріоритетного навчального закладу.

3) Передбачена тільки одна хвиля зарахування до ВНЗ.

4) Зберігається «перехресний вступ», тобто можливість вступати до магістратури за спеціальністю, за якою студент не навчався на бакалавра, за умови додаткового індивідуального навчання деяких дисциплін.

Які «новинки» чекають абітурієнтів у 2016 році?

1) Умови прийому до ВНЗ України охоплюють ступені молодшого бакалавра та доктора філософії, а набір на освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти молодшого спеціаліста та спеціаліста в 2016 році відбуватиметься останній раз.

2) Закон "Про вищу освіту" передбачає зміни моделі держзамовлення, згідно з якими МОН визначатиме загальну кількість бюджетних місць за спеціальностями та спеціалізаціями окремих спеціальностей. У свою чергу, ВНЗ встановлюватимуть мінімальні та максимальні обсяги вступників, які вони можуть і готові прийняти.

3) Абітурієнти медичного, ветеринарного та фармацевтичного спрямування на основі повної загальної середньої освіти можуть подавати заяви тільки в електронній формі.

4) Максимальна кількість заяв на вступ за кошти держбюджету може бути 15. Кількість подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийому за державні кошти, обмежуватися не буде.

5) Веб-сайт – обов’язковий ресурс вищого навчального закладу. В період вступної кампанії всі університети повинні мати свої веб-сайти, на яких має міститися повна та достовірна інформація про Правила вступу, Положення про умови прийому та рішення приймальної комісії.

6) Переглянуті категорії населення, що мають пільги при вступі до вищих навчальних закладів. Тепер велика увага приділяється захисникам України – учасники Революції Гідності та АТО. Бійці, що отримали інвалідність на війні, будуть прийняті до вишів за результатами співбесіди.

Отож, коли було краще вирішувати Вам, але варто зазначити, що значних змін порівняно з 2015 роком не відбулося.