Господарники Рівненщини підсумували 2015 рік. На традиційний Зліт фермерських родин до Рівного з’їхалися близько сотні представників сільських господарств із різних куточків області.

Нині на Рівне нщині нараховується більше 500 фермерських господарств.

Як повідомив голова Асоціації фермерів та приватних землевласників області Дмитро Українець, місцеві господарники є основними постачальниками продукції до дитсадків та шкіл. У 2015 році фермери забезпечили місцеве населення на 70% картоплею та овочами. А щороку на прохання людей проводять ярмарки, де жителі області мають змогу придбати якісні продукти без націнок.

Мають фермери підтримку і обласної влади.

«У нас є комунікація як із департаментом, так із профільним заступником голови облдержадміністрації – Юрієм Приварським. Адміністрація завжди готова нас вислухати та допомогти», - наголосив Дмитро Українець.

Так, торік фермерам з обласного бюджету передбачили 1 мільйон гривень фінансової підтримки. 22 господарства отримали кредити під два відсотки річних. Гроші аграрії спрямували на закупівлю палива, насіння, добрив та техніки. Позики у розмірі по 50 тисяч гривень вони можуть повертати упродовж п’яти років.

Кошти на розвиток господарства фермери Рівне нщини отримуватимуть і далі. Розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено нову програму підтримки фермерських господарств на 2016-2020 роки. Згідно неї позичальникам надаватимуться ще більші пільгові кредити.

Шукати додаткові шляхи реалізації продукції фермерів закликав директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко.

Зокрема, завдяки участі в системі PROZORRO фермери можуть постачати продукцію в будь-які бюджетні установи по всій Україні. А у рамках дії з 1 січня зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, господарники Рівне нщини отримали стабільний доступ до найбільшого ринку світу. Наразі вже є серйозні запити європейців на місцеву сільськогосподарську продукцію.

Повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА. Також у рамках зльоту фермерів найкращих господарників Рівне нщини за підсумками року відзначили грамотами та подяками.