Здавання квартири в оренду регулюється статтями 319 і 320 Цивільного кодексу України, згідно з якими власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на свій розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Трапляються випадки, коли громадяни забувають, що згадане джерело заробітку підлягає оподаткуванню.

Зокрема, відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 розд. ІV Податкового кодексу України (далі -ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, в тому числі дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому ст. 170 ПКУ, яка регулює особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду, житловий найм.

Тобто, громадянину-орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, після кожного кварталу протягом 40 днів необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб з нарахованого доходу. Якщо це дохід, отриманий за минулий рік, і в місяць він становив менше 12180 гривень, то сплачувати необхідно 15%, якщо сума буде більша, то ще 20% від суми понад вказану.

Якщо ж дохід від здавання нерухомості в оренду, житловий найм отриманий вже у цьому році, то сплачувати потрібно 18 % незалежно від розміру такого доходу.

При цьому суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року потрібно відобразити у річній податковій декларації.

Декларацію про майновий стан і доходи, отримані в 2015 році необхідно подати до 1 травня 2016 року, вказавши, зокрема, доходи від здачі нерухомості в оренду.

Підсумовуючи викладене, якщо говорити про впровадження європейських стандартів, то офіційна оренда - це нормальна практика всіх цивілізованих країн і, крім того, не потрібно забувати і про те, що тіньовий ринок житлової нерухомості є недоотримання коштів місцевими бюджетами.

До слова, минулого року 82 жителі Рівного подали декларації з відображенням доходу від надання майна в оренду (найм) на суму майже 7,5 млн. грн., сума податку на доходи фізичних осіб склала 156,6 тис. грн.

Про це повідомили у прес-службі ДПІ у м. Рівному.