Звичайно вагітність - не найкращий час для хвороб. Але рідко зустрінеш жінку, яка за дев'ять місяців жодного разу нічим не захворіє. Тому, якщо ви відчуваєте, що з носа тече, а в горлі дере, не поспішайте панікувати. Можливо, це просто застуда, яка не представляє особливої небезпеки для майбутньої дитини. Гірше, якщо ви підхопили вірусне захворювання, яке називається грип.

Причини захворювання

Грип провокує певний вірус, що називається Myxovirus грипу. Просто промочив ноги, грипом не заразишся, а от якщо хтось на вас кашлянув - цілком імовірно, адже від зараженої людини інфекція проникає в організм здорової повітряно-крапельним шляхом. Через досить невеликий час людина, на яку кашлянули, вже може відчути себе хворою - вірус швидко розмножується в організмі та розноситься потоком крові в усі його частини. Вірус руйнує слизову оболонку дихальних шляхів, що виконує захисні функції. Це може викликати найрізноманітніші наслідки, в числі яких ускладнення у вигляді пневмонії, бронхіту, отиту, синуситу. Вірус має негативний вплив на серцево-судинну систему: запальне захворювання м'язів серця, яке іноді розвивається, може спровокувати серцеву недостатність.



pic

Для вагітних грип небезпечний саме ускладненнями, найжахливіше з яких - загроза передчасних пологів або, того більше, викидня. Крім цього, організму вагітної, ослабленому грипом, загрожує бактеріальна інфекція - стафілококова, гемофільна, пневмококова. Під час захворювання нерідко загострюються хронічні захворювання: бронхіальна астма та хронічний бронхіт, порушення обміну речовин (шлунково-кишкові типу гастриту), захворювання нирок, серцево-судинні захворювання.

pic

Як впливає вірус грипу на дитину?

Багато що тут залежить від термінів вагітності. Так, у першому триместрі вагітності (до 12 тижнів), коли інтенсивно відбувається закладка внутрішніх органів, вплив вірусу може згубно позначитися на формування систем і органів плода. З'являється ризик виникнення вад розвитку і навіть внутрішньоутробної загибелі малюка. Є відомості, що вірус грипу більше впливає на нервові тканини ембріона, викликаючи вади розвитку центральної нервової системи.

На більш пізніх термінах вагітності вірус все також здатний викликати інфікування плода, привести до несприятливого перебігу вагітності і створити загрозу переривання вагітності, проте менше, ніж у першому триместрі. Пошкодження плаценти може призвести до розвитку недостатності кровообігу в плаценті. Найчастіше це порушення піддається лікуванню. У цих випадках вагітність може закінчитися своєчасними пологами життєздатною дитиною. Проте можливо маловоддя, внутрішньоутробна затримка росту плода. У результаті маля народжується з невеликою масою.

Вивчення адаптації новонароджених та дітей раннього віку, інфікованих внутрішньоутробно вірусом грипу, показало, що у 60% з них були відхилення у розвитку. У багатьох дітей спостерігалися пізніше прорізування зубів, ендокринні порушення, шкірно-алергічні захворювання, ГРЗ в період новонародженості, пневмонія на тлі вірусної інфекції.

Як лікують грип?

Природно призначати і проводити лікування грипу повинен лікар, до якого ви відразу зверніться і обов'язково повідомте про свою вагітність. Лікування грипу у вагітних жінок має свої особливості. Адже багато препаратів із звичайного арсеналу протигрипозних засобів протипоказані. До них відносяться аспірин, певні протикашльові та судинозвужувальні засоби, деякі противірусні препарати.

pic

Тому особливу увагу при лікуванні грипу у вагітних приділяється народним і гомеопатичним засобам. Крім цього, необхідне рясне пиття, яке допомагає «вимивати» підступний вірус з організму. Пити краще що-небудь кисленьке, що містить вітамін С - морси, гарячий чай з малиною, лимоном або медом, напій з шипшини. З жарознижуючих для вагітних дозволений парацетамол. Від кашлю лікар, швидше за все, призначить вам грудні збори або протикашльові препарати, дозволені при вагітності. Також актуальне проведення парових інгаляцій з настоями з ромашки, календули, м'яти, шавлії, евкаліпта, звіробою, соснових бруньок і ін. Антибіотики при грипі не призначаються навіть невагітним пацієнтам.

Бережіть себе!

pic