У 2016 році відзначатиметься 100-річчя історичного музею в Острозі і 35-річчя створення на його основі історико-культурного заповідника – спадкоємця пам’яток охоронної і науково-просвітницької діяльності Братства імені князів Острозьких.

З цієї нагоди «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» та «Замкова гора» зініціювали проведення акції «100 видатних острожан».

- У кожному номері газети буде публікуватися вирізний бланк, у який можна внести 5 кандидатур. І так щономера. Закликаємо вказувати імена тих острожан, які народилися, навчалися, працювали, провадили активну громадську, просвітительську діяльність та тривалий час проживали в Острозі, або в сучасних межах Острозького району, та вже відійшли у вічність. Проміжний результат акції буде оприлюднено 7 червня до Дня міста. А імена 100 видатних острожан назвуть 24 серпня, - повідомив заступник директора «Державного історико-культурного заповідника м. Острога» Микола Манько.

Саме завдяки Братству напередодні Першої світової війни на народні пожертви було здійснено реставрацію унікальної пам’ятки замкової архітектури XIV ст. – Вежи Мурованої в Острозі. У її приміщеннях, 24 серпня 1916 року, у день пам’яті князя Федора Острозького – покровителя Братства імені князів Острозьких, відбулося відкриття історичного музею.

Про це повідомили на сайті Рівне нської обласної ради.