Українські авіакомпанії можуть літати без обмежень майже у 40 країн.

Регулярні рейси між країнами виконуються на підставі міжурядових угод, а також домовленостей, які закріплюють можливості кожної сторони.

До них відносяться:

- кількість авіакомпаній, які можуть виконувати рейси на паритетних засадах, - максимальна кількість рейсів в тиждень між країнами - узгоджені аеропорти.

Перш за все, Україна домовилася про повітряне сполучення з більш ніж 80 країнами. Всі вони відрізняються можливостями для українських авіакомпаній. З близько 40 країнами нам вдалося повністю лібералізувати ринок. Тобто в ці країни українські авіакомпанії можуть виконувати регулярні рейси без обмежень. Це, наприклад, США, ОАЕ, Іспанія, Грузія, Вірменія, Норвегія, Швеція та інші.

Відсутність обмежень на ринку не передбачає автоматичне відкриття рейсів. Приймаючи рішення про початок польотів за тією чи іншою повітряною лінією, кожна авіакомпанія проводить ретельний маркетинговий аналіз. Важливими критеріями є: наявність платоспроможного попиту, економічні і культурні зв'язки, рівень конкуренції, міркування безпеки і т. д.

З низкою країн, навпаки, умови доступу на ринок дуже обмежені. Авіаційні влади кожної країни керуються пріоритетами своїх авіаперевізників та інтересами своїх громадян-пасажирів. Використовуючи подібні обмеження авіаційні влади захищають ринок від іноземних конкурентів.

Можливості українських авіакомпаній найбільш обмежені на лініях з такими країнами як Франція, Казахстан, Узбекистан, Туркменістан та іншими.

Ринок Україна - ЄС повинен був бути лібералізовано в рамках Угоди про спільний авіаційний простір. Його текст узгоджений ще в 2013 році, проте угода так і не підписано через неготовність ЄС.

Варто наголосити, що перераховані обмеження не поширюються на чартерні рейси. Вони виконуються за іншими, менш жорстким правилам.

Про це повідомила аналітична компанія Aviation News & Analytics на своїй сторінці в Facebook.

pic

pic