Адаптуючись до нових умов, організм відчуває серйозні перевантаження. А якщо додати до них шкідливі звички, стреси і дефіцит сну, то удар по ньому буде просто нищівним.

Тому треба відмовитися від нікотину і алкоголю, а також виділити більше часу для відпочинку. Слід відкоригувати режим і залишити для сну не менше 8 годин, а то і всі 10 – в залежності від своїх індивідуальних особливостей. Якщо вийде прокидатися вранці самостійно, без будильника, значить, ви точно визначили свою норму сну.

Негативні емоції сильно послаблюють імунну систему, пробивають пролом у захисті. Цього не можна допускати. Спілкування, сміх, радість, позитив – найкращі помічники, відволікаючі від будь-яких робочих і побутових проблем. Східні люди живуть за правилом: є можливість змінити ситуацію – зроби це, не виходить – прийми як є і займись чимось іншим. Напевно, тому на Сході так багато довгожителів.

Певні продукти здатні підсилювати імунну захист. Якщо перейти тільки на них, голодувати не доведеться, адже їх досить багато. Це пісне м'ясо, морепродукти, морська риба, сири, злаки, горіхи, капуста, помідори, бобові, цибуля, часник, оливкова олія, мед... загалом різноманітність таке, що сидить на жорсткій дієті себе не відчуєш. Краще виключити з раціону їжу, що містить велику кількість холестерину або хоча б згадувати про неї як можна рідше. Мова йде про фастфуді, жирному м'ясі та інших подібних «ласощі».

Істотно підняти імунітет допомагає бадьора хода - не по квартирі, а на свіжому повітрі! Варто спробувати популярну зараз скандинавську ходьбу з використанням лижних палиць. Можливо, саме вона виявиться тим самим заняттям, про яку ви давно мріяли. Ходити кожен день зовсім необов'язково: трьох-чотирьох разів на тиждень по півгодини буде цілком достатньо.