Якщо кашель триває два тижні і більше, не зменшується і ви не помічаєте покращення стану, необхідно зробити флюорографію легень.

За допомогою знімка фахівець швидше з’ясує причину докучливих "бухикань". Якщо ж відхилень немає, а кашель далі триває, слід звернутися до отоларинголога. Він визначить, чи не пов’язаний кашель із проблемами у верхніх дихальних шляхах.

Буває так, що кашель начебто вилікували, а через короткий проміжок часу він знову повертається. Такі рецидиви, на думку лікарів, трапляються з кількох причин: або ви не допили до кінця призначений лікарем курс антибіотиків, перервавши лікування, щойно відчули перші симптоми полегшення; або не приймали в достатній кількості відхаркувальних засобів, відтак у легенях залишилося мокротиння, яке при найменшій інфекції знову збунтувалося запаленням.

Кашель повертається, якщо ви лікували вірусне захворювання з допомогою антибіотиків, або не приймали їх при кашлі бактеріального походження. Докучливі «бухикання» повертаються, якщо, лікуючись самостійно, ви прогавили серйозне захворювання дихальних шляхів, наприклад, бронхіальну астму. Ну і проблема знову нагадає про себе, якщо, маючи кашель, ви не вживали жодних заходів, пустивши ситуацію на самоплин.