З 21 січня у місті Дубно розпочалося громадське обговорення пропозиції педагогічного колективу вищого комунального навчального закладу «Дубенський медичний коледж» Рівненської обласної ради щодо присвоєння медколеджу імені Івана Михайловича Носаля – травника, науковця, викладача.

Дубенчани у пам’ять про видатного травознавця Івана Носаля назвали один із провулків міста, який знаходиться біля Дубенського медичного коледжу, його ім’ям. Колектив закладу став ініціатором встановлення у 2007 році на фасаді навчального закладу меморіальної дошки в честь видатних земляків-травознавців Михайла та Івана Носалів. На її виготовлення було спрямовано премію, якою був нагороджений медколедж як переможець Всеукраїнського конкурсу «Улас Самчук – видатний політичний діяч та літописець українського народу». В музеї навчального медичного закладу оформлено підбірку матеріалів, які відображають життєвий шлях Івана Носаля. Коледж є розробником навчальної програми з фітотерапії для слухачів циклу позашкільної освіти за напрямом «Оздоровчий», в основі якої використано наукові дослідження видатних травознавців. Багато років в закладі функціонує фітотерапевтичний гурток, який займається вивченням життєпису фундаторів народного цілительства та лікувальних властивостей трав Волині Михайла та Івана Носалів.

- Життя Івана Носаля – частка історії нашого краю. Його батько певний час служив у Свято-Іллінській церкві нашого міста. У Дубні Іван провів роки юності та закінчив гімназію. Тут під батьківським проводом він протоптав свою першу стежку в природу, зробив свій життєвий вибір – допомагати людям в часи недуги травами. Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо присвоєння Вищому комунальному навчальному закладу «Дубенський медичний коледж» Рівне нської обласної ради імені Івана Михайловича Носаля, - зазначила директор вищого комунального навчального закладу «Дубенський медичний коледж» Рівне нської обласної ради Надія Венгрин.

Упродовж 35 днів, починаючи з 21 січня, усі бажаючі можуть подати свої пропозиції та зауваження із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, за адресою: м. Дубно, вул.К.Острозького, 25, тел./факс: (03656) 3-23-82, тел.: (03656) 3-23-72. E-mail: dubnomed@ukr.net. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Рівне нської обласної ради та комунального навчального закладу «Дубенський медичний коледж» Рівне нської обласної ради. На 23 березня також заплановано проведення тематичної науково-теоретичної конференції «Душа природи – душа добра!»