Сьогодні в кожній середньостатистичній сім’ї є автомобіль, а тому перевезення дітей в автотранспорті вже стало звичним усім. Якщо раніше на це питання просто закривали очі, залишаючи безпеку дитини на відповідальність батьків, то останнім часом до цього питання дуже зріс інтерес і його намагаються врегулювати.

Це і недивно, адже як говорить статистика ДАІ, більшість дітей-дошкільнят (біля 59%) потрапляє в ДТП в ролі пасажирів, коли за кермом знаходяться їх батьки. При цьому дотримання правил безпеки, прийнятих в розвинених європейських країнах, допомогло б уникнути такої статистики. Основна проблема – це перевезення дітей у віці до 12 років. Дітей старше 12 років допускається перевозити так само як дорослих, з використанням штатних методів безпеки.

1. Перевезення дітей в автомобілі. Згідно з Правилами дорожнього руху України, перевезення дітей віком до 12 років, у яких зріст не перевищує 150 см можна в автотранспорті тільки за наявності спеціальних утримуючих пристроїв (автокрісел).

Дитяче автокрісло – це спеціально спроектоване крісло для перевезення в автотранспорті дітей, яке за допомогою кріплень встановлюють в автомобілі.

Необхідність використання дитячих автокрісел обумовлена тим, що штатні ремені безпеки призначені для перевезення дорослих людей. Тому використання цих ременів для кріплення дітей не зовсім безпечно.

Як свідчить статистика Національного управління безпекою руху на трасах США, використання автокрісел для дітей зменшує ризик летального кінця в ДТП для малюків до 1 року на 71%, а для дітей віком 1-4 років – на 50%. Головне призначення автокрісла – гарантувати повну безпеку дитини на автомобільних дорогах не лише у разі ДТП, а і при різкому маневрі або гальмуванні. Купити дитяче автокрісло – недостатньо. Важливо ще правильно його встановити в автомобілі і надійно пристебнути дитину.

Усі дитячі крісла оснащені простою і наочною інструкцією, так що уважним батькам не складе великих труднощів вірно його використати. Дитячі автокрісла повинні відповідати стандарту ЕСЕ R44/03 або ЕСЕ R44/04 Universal (європейські стандарти безпеки). Відповідність стандарту означає, що крісло витримало відповідні випробування, має необхідне маркування та інструкцію. Для різних груп дітей роблять різні дитячі автокрісла, які враховують їх особливості.

Група 0. У цю групу відносять автолюльки, в яких перевозять дітей, що не уміють сидіти самостійно у віці до 1 року і з вагою до 10 кг. В автолюльках дитина розташовується лежачи. Закріплюються вони кріпильними ременями проти ходу автомобіля, а дитина кріпиться м’яким ременем безпеки і має додатковий захист навколо голови.

Група 1. У цю групу відносять крісла-перенесення (так звані, “бебі-кокони), які монтують в автомобілі проти його руху на задньому або передньому сидінні. Ці крісла розраховані на дітей у віці до 1,5 років, у яких вага не вище 13 кг. Подібні крісла можна використати як перенесення, гойдалку або звичайний стільчик.

Група 2. Ці автокрісла призначаються для перевезення дітей віком від 1 до 4 років і з вагою від 9 до 18 кг. Встановлюють їх тільки за напрямом руху транспортного засобу.

Група 3. У таких кріслах перевозять дітей у віці від 3 до 7 років і з вагою від 15 до 25 кг. Монтуються також тільки за напрямом руху автомобіля.

Група 4. У таких автокріслах перевозять дітей з вагою 22-36 кг і у віці 6-12 років. Спосіб монтажу передбачає установку за напрямом руху авто. Існують і універсальні автокрісла-трансформери, які підійдуть для будь-якої з груп. Їх характеристики можна міняти при зростанні дитини.

Розглянемо вимоги, яким повинні відповідати дитячі автокрісла:

1. Повний збіг з параметрами і віком дитини.

2. Наявність європейського маркування, що свідчить про відповідність європейським стандартам і про успішне проходження випробувань.

3. Зручність дитини в автокріслі украй важлива. Якщо дитина відчуватиме незручність, то почне капризувати, а це відверне водія, що дуже небезпечно.

4. Для дитини до трирічного віку обов’язкові Y-подібні ремені або ремені на п’ять точок. Тільки ремені подібної конструкції здатні уберегти його від ушкоджень порожнини черева і травм хребта.

5. Висока якість ременів і усіх з’єднань, наявність прокладень на пряжках.

6. Крісло повинне відповідати розмірам автомобіля, легко в ньому встановлюватися і просто переноситися усіма, хто братиме участь в перевезенні дитини.