Телевізійна й інша популяризація ударних видів спорту (до яких відноситься бокс) призвела до зниження вікової межі допуску дітей до заняття боксом. Нерідко діти починають займатися боксом з 6 і 7-річного віку. Не можна заперечувати, що заняття боксом розвивають у дитини такі корисні якості, як сміливість, наполегливість у подоланні труднощів, рішучість і самовладання, швидкість реакції та інші. Однак батькам необхідно враховувати, що специфіка боксу, як ударного єдиноборства, може призводити і до негативних наслідків для здоров'я дитини.

Фахівці спортивної медицини вважають, що заняття боксом краще починати з 9-10 років, а при більш ранніх строках початку занять не можна гарантувати оздоровчу спрямованість спортивної підготовки юних боксерів внаслідок специфічної спрямованості занять. Занадто ранні заняття боксом при тривалому знаходженні в позиції стійки можуть призводити до дефектів постави дитини, зменшенню рухливості хребта, нерівномірного розвитку м'язів. Це доводиться, по можливості, компенсувати профілактичними вправами.

Поява специфічних травм у дітей, що займаються боксом

У дитини на тренуваннях або боксерських змаганнях можуть з'являтися травми, характерні для боксу.

При неправильно повернутому чи погано стислому кулаці в момент удару можливе пошкодження суглоба великого пальця руки. При ударі внутрішньою поверхнею рукавички можливо розсічення надбрівної дуги. Інші специфічні травми: пошкодження вушного хряща, перелом носового хряща (і, при неправильному зрощенні, поява так званого "боксерського носа"), травми кистьових кісток, носові кровотечі навіть при незначних ударах, травма орбіти ока.

Небезпечні наслідки ударів, отриманих дитиною

Крім специфічних травм, удари, отриманих дитиною, можуть призводити і до інших небезпечних (і довготривалих) наслідків.

Нокаут - короткочасна втрата свідомості внаслідок струсу головного мозку. Нокаут надзвичайно небезпечний для здоров'я; 50% боксерів (у тому числі юного віку) протягом наступних днів відчувають головний біль, шум у вухах, забудькуватість, запаморочення, напади нудоти.

Повторювані сильні удари в голову, травми голови можуть призводити в майбутньому до хронічних захворювань головного мозку, розумовим розладам. У тривалій перспективі для дитини велику кількість випробуваних ударів може пошкоджувати нервову систему і служити причиною неврологічних патологій.

Гігієнічна (оздоровча) складова боксу і професійний бокс

Заняття боксом для дітей - це прекрасні фізичні вправи на витривалість і швидкість, оздоровча навантаження на центральну нервову, серцево-судинну і дихальну системи. Тому заняття боксом виключно з оздоровчою (гігієнічноїю) метою можна рекомендувати не тільки здоровим дітям, а й дитині, що має певні проблеми зі здоров’ям.

Заняття боксом з оздоровчою метою дозволені дітям з анемією (легкого та середнього ступеня), огрядним дітям (без ураження серця), з порушеннями функцій (секреторних, рухових) шлунково-кишкового тракту і з рядом інших патологій.

Однак батькам треба пам'ятати, що професійні заняття боксом (професійний бокс), за багатьма даними, можуть завдавати непоправної шкоди здоров'ю. У ряді країн (Норвегія, Ісландія) професійний бокс знаходиться під забороною, а Британська медична асоціація рекомендує взагалі заборонити цей вид спорту.