Часто буває, що дитина боїться купатися. Це психологічний страх боязні води, у всіх він проявляється по-різному, одні дітлахи із задоволенням плюскаються у ванній, але при вигляді великого водоймища, річки або ставка навідріз відмовляються заходити в воду. Інші малюки плачуть навіть при вигляді наповненої ванни. Що ж робити, якщо ваш малюк боїться купатися. Чи потрібно його примушувати або можна піти на компроміс?

Якщо ваша дитина боїться купатися, необхідно згадати, що могло послужити причиною появи цього страху.

Серед причин можуть бути наступні:

• Неправильний температурний режим води: занадто гаряча або холодна.

• Попадання в очі дитини мила або шампунів під час купання.

• Сильний струмінь води злякав дитину.

• Малюк наковтався води.

• Слизьке дно великої ванни провокує виникнення страхів.

Якщо дитина боїться купатися з цих причин, для початку їх треба усунути.

Для цього потрібно:

• Купати дитину, тільки вимірявши температуру градусником.

•Використовувати засоби для купання «без сліз».

•Щоб величезна ванна не викликала боязні, можна повернутися в маленьку ванну на якийсь час, щоб страхи забулися.

•Якщо у ванночку постелити гумовий килимок або користуватися спеціальним крісельцем для купання - це усуне небажане ковзання.

•Голову малюку можна мити раз на тиждень, а перебування у ванній перетворити на гру.

Після видалення причин, через які дитина боїться купатися, можна поступово почати позбавляти дитину від почуття страху.

Якщо дитина боїться заходити у ванну кімнату - купання можна перенести, наприклад, на кухню, де ,поставивши ванночку на стіл, можна провести цю гігієнічну процедуру.

Один з методів подолання боязні купання - «відволікання». Він дуже добре діє в різних ситуаціях. Грайте з дитиною під час купання, відволікайте від його страхів, придумайте нову гру, дайте нові іграшки. Ще один з варіантів - пограти з дитиною в ігри з використанням води. Для цього, наприклад, в таз наливаємо трохи води, встановлюємо туди іграшку млин і демонструємо способи гри. Дитина звикне до води, перестане її боятися і, взявши іграшку, відправиться з задоволенням у ванну. Гра - це найкращий помічник батьків у взаємодії з дитиною, у тому числі при боротьбі зі страхами малюка. Водні іграшки відвернуть увагу дитини, і вона із задоволенням буде з ними плескатися. Крім іграшок позитивні враження дитині дасть піна для ван. Ароматна, різних кольорів і, найголовніше, гіпоалергенна піна доставить малюкові багато приємних хвилин. Чарівні губки, які, розмокаючи, перетворюються в різні фігурки не залишать байдужим жодне чадо. Варіантів пограти у ванній величезна кількість, що сподобається вашому малюку - ви відчуєте, так як знаєте переваги своєї дитини.

Багатьом діткам для подолання цього страху досить тихого, спокійного голосу мами. Коли необхідно опустити дитину в воду не відсувайте її від себе, а навпаки притисніть і нахиляйтеся разом з нею. Можна спробувати прийняти ванну разом з дитиною, присутність мами поруч - прибирає будь страхи. Добре буде принести у ванну улюблену іграшку малюка і показати, що її теж можна купати.. Ще один метод, який можна застосувати це поступовість. Наберіть на початку води по щиколотку, коли дитина спокійно себе буде в ній відчувати, поступово можна почати додавати воду, наприклад, черпаючи його яскравим відерцем з миски або запропонувавши дитині зробити дощик іграшок. Також варто пам'ятати про те, що страхи дітей не можна висміювати, не можна порівнювати малюка з іншими дітьми. Головне в подоланні страхів, коли дитина боїться купатися - не поспішати, нехай вам для цього буде потрібно кілька днів, зате дитина спокійно без стресу перенесе ці моменти.

Якщо ваша дитина боїться купатися, наберіться терпіння, пробуйте різні варіанти, не зривається, якщо у вас не виходить. Терпіння і ще раз терпіння. Адже скільки задоволення і радості ви відчуваєте, коли малюк радісно борсається у воді. Вдалого плавання!