Всі батьки бажають здоров'я своїй дитині, але не всі знають, що передумови до порушень постави у малюка виникають вже до 1­2 років життя. Як же їх попередити, як виправити вже з'явилися порушення, не допустивши розвитку сколіозу?

Придбайте для малюка напівжорсткий матрац і невелику подушку для збереження правильного положення хребта під час сну. Чим м'якша постіль дитини, тим більше у неї шансів зіткнутися з проблемою «хворої спини».

Зміцнити м'язи і виробити правильну поставу допоможе гімнастика.

Регулярно робіть з дитиною комплекс нескладних вправ. Використовуйте для гімнастики стрічку або спеціальну палицю. Наприклад, ось одна з вправ: малюк піднімає палицю або стрічку над головою, тримаючись за кінці, потім викручує руки за спину і назад. Після цього робить повороти з стрічкою (палицею) вправо і вліво.

Читайте також: Поради рівненським батькам: як уберегти дитину від сколіозу?

Дуже корисно пасивно висіти на перекладині або шведській стінці. Після того як дитина повисить трохи (скільки зможе), зніміть її і акуратно поставте на підлогу. Якщо вона буде зістрибувати самостійно, хребці, що витягнулися знову змістяться і ефекту від тренування не буде.

Запишіть малюка в басейн. Плавання дуже корисне при порушенні постави і сколіозі, адже вода природним чином розвантажує хребет, одночасно зміцнюючи м'язи спини, роблячи їх сильними і витривалими.

Вирішуйте проблему комплексно. Правильний розвиток дитячого організму, який є одним з головних умов профілактики виникнення порушень постави, надає загальний гігієнічний режим. Забезпечте дитині збалансоване і регулярне харчування, достатнє перебування на свіжому повітрі, правильно поєднуйте відпочинок, сон і навчання, прищеплюйте малюкові навички правильного положення тіла, коли він сидить або стоїть, використовуйте процедури з загартовування. Не рідше одного разу на рік відвідуйте дитячого лікаря-­ортопеда.