Багато рівненських батьків вважають, що маленька дитина і кішка не можуть жити в одному будинку. Однак нерідко ініціаторами появи домашніх улюбленців в домі стають самі діти.

Головне в такій ситуації - пояснити малюкові, що кошеня – це не іграшка, показати, як правильно поводитися та навчити розуміти улюбленця. Наприклад, якщо дитина буде смикати кішку за хвіст, то в тварини відповідно виробиться захисний рефлекс, і вона може подряпати вашого малюка. Необхідно пояснити дитині, що кішка це жива істота, якій може бути боляче і потрібно ставитися до неї з повагою.

Найчастіше діти добре ладнають з домашніми улюбленцями. За допомогою догляду за кішкою у дитини виробляється терпіння, відповідальність, спостережливість, увага, повага до тварини.

Якщо дитині 5-6 років, то можна доручити їй наливати воду для пиття, навчити розчісувати кішку. Але ні в якому разі не можна звалювати весь догляд за вихованцем на дитину, навіть якщо кошеня було придбане на прохання вашого чада. Звичайно, кішка в квартирі це велика радість для дитини, а під грамотним керівництвом батьків, малюк навчиться захищати тварин, як більш слабких істот.

Проте кіт і маленька дитина - це дві істоти в будинку, які будуть вимагати від вас постійної уваги, і занадто велика наполегливість батьків може налаштувати дітей негативно по відношенню до кішки.

Якщо у вас планується поява дитини, не варто думати, що кішка буде небезпечною, і вам доведеться відмовитися від улюленця. Просто необхідно прийняти деякі запобіжні заходи. Перше, що потрібно обов’язково, приділити увагу гігієні і здоров’ю кішки.

Багато людей лякають вагітних жінок інфекцією токсоплазмозу. Але якщо під час вагітності дотримуватися деяких правил, то вам нічого боятися. Обов’язково слід подбати про щеплення, влаштувати огляд кішки у ветеринара.

Краще, щоб домашній улюбленець в перший час не відвідував дитячу кімнату, не стрибав на дитяче ліжечко, або коляску. Коли у вас з’явиться малюк, намагайтеся приділяти кішці достатньо уваги, інакше вона може відчути себе покинутою і навіть почне ревнувати.

Ніколи не забувайте, що ваша кішка теж в певному сенсі член сім’ї, і до неї треба ставитися з повагою! Якщо ви навчите дітей цінувати домашніх улюбленців, то надалі до всіх живих істот вони будуть ставитися з шаною.