За низької температури організм дитини намагається захиститися – дає сигнал імунним клітинам, і починається процес вироблення біологічно активних речовин, що викликають алергічні симптоми.

Алергія у усіх дітей проявляється по-різному: у вигляді нежитю і сліз, болісного свербежу на руках і шкірі обличчя, після якого з’являються пухирі. У деяких випадках висип може з’явитися і в закритих місцях – на шкірі ніг і плечах, де невелика кількість жирових і потових залоз. Симптоми часто супроводжуються поганим самопочуттям дитини і головним болем.

Є три основні причини алергії на холод:

Неправильний спосіб життя - дитина більше часу сидить вдома за комп’ютером, ніж буває на свіжому повітрі. Інфекції (вірус гепатиту, герпесу, респіраторні збудники, мікроплазми тощо). У боротьбі з цими захворюваннями слабшає імунна система, що призводить до ускладнень, одним із яких і є алергія на холод.

Хронічні захворювання (пієлонефрит, тонзиліт і ревматоїдний артрит). Саме тому завжди варто звертати увагу на ознаки холодової алергії, які, швидше за все, можуть сигналізувати про різні патології – ендокринні, інфекційні та інші. Отже, при огляді дитини медики призначають аналіз крові, сечі і роблять ревмопроби, що дає можливість призначити правильне лікування.

Дорослі часто плутають алергію на холод із звичайною, наприклад, нежить, кашель і сльози можуть бути викликані хутряними шапками та комірами, але не холодом. Батькам слід відмовитися на час від одягу з можливими алергенами й обирати дитячий зимовий одяг із синтетичними наповнювачами. У випадку, коли це не допомагає, й у малюка продовжують виявлятися симптоми, то слід здати кров на алергічні проби. Можна відзначити, що алергія на холод може минати сама, без додаткового лікування. Протягом кількох тижнів недуга мучить малюка, але вже наступного року може не проявлятися взагалі.

У більшості випадків алергія тільки посилюється і може виникати навіть в теплу пору року. Дитині буде достатньо скупатися в прохолодній воді або з’їсти морозиво, щоб з’явився нежить, кашель, сльози і свербіж. Попри те, що симптоми алергії тимчасові – найкраще убезпечити малюка від них. Допоможе антигістамінна терапія (призначена виключно лікарем). При лікуванні ефективними виявляться препарати, спрямовані на поліпшення периферичного кровообігу.