Підробляють як рідкісні і старі вина, так і ті, що користуються великим попитом.

Що треба знати при виборі вина?

Якщо вино колекційне, то підробку під нього може видати етикетка, здається надто свіжою. Ще на старих пляшках можна помітити сліди від клею нанесення етикетки. На нових або підроблених напоях такого зазвичай не спостерігається. Варто звернути увагу і на папір: правильний колір, певну товщину, нанесення необхідних водяних знаків. Відомо, що для того, щоб етикетка була застаріла, вдаються і до просочення її чаєм, кавою, до забруднення іншим способом, до покриття деревною смолою і т. п.

Пробка дорогого вина зазвичай проштампована. Інформація на ній повинна дублювати дані про вінтаж на етикетці. Потемніла від часу, буквально розсипається в руках пробка не завжди показник раритетності напою. Варто знати, що при тривалій витримці вин пробка через 15-20 років підлягає заміні, щоб не відбулося окислення коштовного напою. Також перевірте правильність написання назви вина. У справі фальсифікату вдаються до такої хитрої прийому, як заміна однієї букви в назві або додавання зайвої літери.

Ціновий фактор може також вказувати на підробку. Якщо за ціною вінтажне вино підозріло дешеве, від покупки краще відмовитися.