Дуже часто жителі сіл Рівненської області ставлять питання: як заробити гроші? Через відсутність хорошої роботи села вимирають - люди виїжджають до міст чи за кордон у пошуках заробітку. Чи реально їх повернути назад? Як розвинути сільську інфраструктуру? Насправді вже існує такий напрям, який ефективно залучає населення до сільського господарства.

Припустимо (чи так і є), Ви живете у мальовничому рівненському селі: Гільча, Дермань, Синів, Липки, Горів, Тайкури чи будь-якому іншому. Воно має багату історико-культурну спадщину, старовинні самобутні традиції та культуру або лікувально-рекреаційні ресурси. Якщо навколо вашого будинку чудові краєвиди. І Ви хочете підзаробити, тоді варто задуматися про відпочинок на селі для туристів.

Що таке сільський туризм?

Сільський туризм – вид туризму, що передбачає відпочинок у сільській, курортній чи природоохоронній місцевостях з використанням належно облаштованих приватних садиб чи інших закладів розміщення. Тобто організаторами є сільська родина, яка надає власне житло та, як правило, забезпечує продуктами харчування виготовленими у власному господарстві.

Чому займатися сільським туризмом вигідно?

Перш за все, це буде приносити додаткові кошти у сімейний бюджет. До речі, сільський туризм не оподатковується. Коли будете облаштовувати садибу до потреб туриста, самі ж зможете користуватись створеними зручностями. А найприємніше - зможете залучити туристів до сільсько-господарських робіт. Також рівненська влада та громадські організації всіляко намагаються сприяти розвитку цього рекреаційного ресурсу.

Чого очікує турист?

Послуги можуть бути найрізноманітнішими та найоригінальнішими, але найчастіше туристи шукають для себе екологічний та самобутній відпочинок. Люди з міста та іноземці хочуть бачити привабливу і мальовничу місцевість, розвинену інфраструктуру, затишну, доглянуту садибу та подвір’я. Також для них важлива можливість для риболовлі, полювання, збирання ягід та грибів або участь в різних фестивалях, виставках чи народних гуляннях.

Як про вас дізнається турист?

Можна розробляти та поширювати власну рекламу, давати оголошення в газету чи на радіо. А також розміщувати інформацію на рівненських Інтернет-ресурсах.