ДПІ у м. Рівному пропонує на огляд основні зміни, передбачені Законом України від 24.12.2015 №909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", що стосуються податку на додану вартість.

Зокрема:

База оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін (раніше – їх собівартості). Також при визначенні бази оподаткування ПДВ з постачання товарів/послуг не будуть враховуватися суми акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Відтепер неможливо буде анулювати реєстрацію платника ПДВ за так званим «станом 9», тобто при наявності в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців: запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Додано норму, відповідно до якої, якщо на момент перевірки платника податку контролюючим органом в акті вибіркової (часткової) інвентаризації буде виявлено нестачу придбаних платником податків товарів (за винятком випадку, коли така нестача обумовлена знищенням внаслідок дії обставин непереборної сили, що підтверджується відповідно до законодавства), то такі товари вважатимуться такими, що використані в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Також додано норму, відповідно до якої будуть застосовуватися штрафні санкції за допущення помилок в обов’язкових реквізитах податкової накладної/розрахунку коригування, виявлених за результатами документальної позапланової перевірки, проведеної за заявою покупця.

Скасовано пільгу з оподаткування операцій з постачання на митній території України та операцій з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур.

У ст. 200 ПКУ з лютого цього року передбачено формування двох реєстрів на відшкодування ПДВ: для платників, що відповідають критеріям, визначеним для автоматичного відшкодування сум податку; для решти платників.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюватиметься в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до кожного відповідного Реєстру. У свою чергу, Державна фіскальна служба України щодня публікуватиме на своєму сайті реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Запроваджено перерозподіл сум ПДВ для аграріїв (п. 2 ст. 209 ПКУ):

- за операціями із зерновими і технічними культурами – 85% до держбюджету, 15% на спецрахунки;

- за операціями з продукцією тваринництва – 20% до держбюджету, 80% на спецрахунки;

- за іншими операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами – по 50 % відповідно.

Крім того звертаємо увагу на те, що платники податку на додану вартість звітують за новою формою в електронному вигляді починаючи зі звітів за січень 2016 року.

Нова форма декларації з податку на додану вартість затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 "Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість", який опубліковано 30 січня 2016 року у виданні "Урядовий кур’єр".