Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти". Документ, зокрема, передбачає надання субвенції на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах з державного бюджету місцевим бюджетам.

За відповідне рішення проголосували 305 народних депутатів.

Нагадаємо, що з першого січня професійно-технічні навчальні заклади, які діють в межах міст обласного значення, мають фінансуватися з їх бюджетів, а решта — з обласного. Таких закладів на Рівне нщині 21.

Обласна рада у січні виділила з бюджету 62 мільйони гривень на фінансування цих закладів, зазначив керівник депутатського корпусу Володимир Ковальчук. Однак, за його словами, цих коштів ледве вистачило б на півроку. Тому обласна рада вже зверталася з відповідним рішенням до Парламенту та Уряду.

Професійно-технічні навчальні заклади Рівне нщини нині наповнені достатньо, зауважив голова обласної ради. Більше того, щороку зацікавлення робітничими професіями у абітурієнтів лише зростає, оскільки вони розуміють, що такі фахівці зараз затребувані на ринку праці. Тому профтехосвіту необхідно підтримувати, впевнений Володимир Ковальчук.

— На Рівне нщині діють професійно-технічні навчальні заклади, в яких навчається більше тисячі учнів. А це показник того, що профтехосвіту потрібно підтримувати якнайкраще. Виділення субвенції дасть змогу ПТУ працювати «на повну» й далі, забезпечуючи роботодавців кваліфікованими кадрами, — підсумував Володимир Ковальчук.

Голова облради також повідомив, що невикористані у бюджетному періоді кошти цільової субвенції залишатимуться у місцевих бюджетах та можуть використовуватися у наступному періоді на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів.