Сьогодні, 7 лютого, в урочищі Лісничівка, що біля селища Оржів Рівненського району, відзначили 71-шу річницю з дня смерті Клима Савура (Дмитра Клячківського) та двох його побратимів - Богдана Куницького і Михайла Колосюка.



pic

Віддати шану герою приїхали місцеві жителі, архиєпископ Рівне нський і Острозький Іларіон, рівненські активісти, депутати та представники націоналістичих сил.



pic

pic

pic

Вшанування пам'яті провідника УПА розпочав архиєпископ Іларіон. Під час панахиди молились не лише за Клима Савура та його побратимів. Згадали усіх, хто боровся за незалежність України свого часу - козаків, упівців, учасників АТО.



pic

pic



pic

pic

Коротко про подвиги Дмитра Клячківського та його останній бій розповів місцевий історик Володимир Борейко. "10 лютого чотири тисячі солдат НКВС оточили кільцем територію навколо Оржівських хуторів і шукали Клима Савура... 12 лютого вийшли на його слід. У чагарнику помітили трьох осіб. У результаті переслідування всіх трьох вбили. Зясували, що один з них - це Клим Савур. Особи двох інших встановили пізніше". Трагічну смерть Клима Савура історик назвав не інакше як зрадою. Адже командир повстанців "Рудий" під час допитів, які проводив нарком внутрішніх справ Тимофій Строкач, не витримав і розповів, що мав зустрітись з Климом Савуром 30 січня на Оржівських хуторах.



pic

pic

pic

Небайдужі рівненчани прийшли в цей день до місця загибелі провідника УПА, щоб віддати шану Дмитрові Клячківському.

Недалеко від місця, де вбили Клима Савура, минулого року встановили пам'ятний хрест. Сьогодні тут в честь загиблих лунали пісні у виконанні народних ансамблів та виконавців.

pic

На стендах розмістили коротку інформацію про життя Дмитра Клячківського та імена загиблих у боротьбі з московськими окупантами, репресованих, засуджених та вивезених до Сибіру жителів Оржева.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic