Чарівні кримськотатарська музика і пісні, та шокуючі сторінки історії кримськотатарського народу поєднав у своєму фільмі "Кримські стежки" французький режисер Вінсент Мун. Унікальний фільм про культуру та історію Криму представили цими вихідними у Рівному.

Крим - його історія та культура не залишають байдужими тих, хто хоч раз їх почує. Саме так незалежно один від одного зародились дві "стежки" - український арт-проект "Стежка" та фільм французького режисера "Кримські стежки". Їх презентація у Рівному відбулась в рамках одного вечора у суботу, 6 лютого, у Рівне нському міському будинку культури.

pic

Тетяна Мандзюк розповіла гостям вечора історію виникнення арт-проекту "Стежка". За цією ініціативою у містах України різні будівлі прикрашають у кримські орнаменти. Роблять це, щоб підтримати кримських татар та наш зв'язок з Кримом. За основу взяли малюнки кримськотатарського художника-гончара Рустема Скібіна.



pic

pic

Стартував проект у Києві, де розписали шляхопровід. Наступне місто - Вінниця.

"Наші художники обрали приміщення бібліотеки №1 навпроти музею М. Коцюбинського. З'ясувалось, що Коцюбинський 100 років тому був у Криму, писав про Крим... Художники розробили спеціальний проект для цієї бібліотеки, де використали цитати з оповідань Коцюбинського про Крим українською та кримською мовами," - розповіла Тетяна Мандзюк, одна з ідейників проекту. У планах активістів - обійти "Стежкою" усі міста України та світу і повернутись у Крим.

pic

Вінсент Мун - французький режисер, відомий своїми музичними фільмами. "З 2009 року він фактично живе у дорозі. Подорожує, записує музику різних народів, - зазначила Тетяна Мандзюк. - Був і в Україні. Записав цілу серію про музику різних народів Криму. Весь матеріал склався у повнометражний фільм "Кримські стежки".

pic

pic

Після такого короткого представлення гості заходу переглянули кінострічку.

"Кримські стежки" - це незвичний фільм. Тут немає чіткої сюжетної лінії. Герої фільму - це кримчаки, греки, болгари - народи Криму. Кадри з пейзажами півострова переривають старі фотографії корінного населення Криму та розповіді його жителів. Депортація кримських татар з півострова, їхні спустілі будинки, заселення їхніх домівок росіянами та українцями, нарешті - повернення кримчан додому. Ці історії переказують самі жителі Криму - з власних спогадів. Кожен епізод перериває пісня. Співають усі - і жінки, і чоловіки, і дорослі, і малі. Лише за годину фільму французькому режисеру вдалось передати традиції, культуру та історію цілого півострова.



pic

pic

Такий кримськотатарський вечір відбувся у Рівному завдяки Вікторії Серветник. Вона розповіла журналістам Rivne1.tv, що спонукало організувати цей захід у нашому місті:

- В час, коли наша країна переживає тектонічні розломи і не сама країна, але й сім'ї, стосунки, ми повинні зосередитися на найважливішому - на людях. Важливо розказувати історії, в яких людські стосунки, дружба показані такими, що не втратили цінність, а саме це показав у документальному фільмі Вінсент Мун і зібрали друзями з агенції АРТПОЛЕ. Живим прикладом взаємодії і вічних цінностей є долі музикантів і наших гостей кримських-татар. Їх потрібно було чути Рівному, адже так зростає наша сила і підживлюється надія. Україна єдина країна - ми переконані.



pic

Агенція АРТПОЛЕ реалізовує чимало проектів для налагодження комунікації зі східних територій України, підтримки один одного, допомоги бійцям і взаємодії людей через мистецтво, через музику, через художників, таким чином знаходячи завдяки творчість точки взаємодії. Саме мистецтво в деяких ситуаціях стає інструментом для порозуміння. Один з таких проектів є "Стежки", - підкреслила Вікторія Серветник.

Втілити все задумане Вікторії вдалось практично без труднощів. Організатор задоволена тим, що вдалось зробити:

- Багато людей були готові допомогти, величезне дякую Андрію Ляшуку, психологічній службі майдану і багатьом іншим людям, які допомогли тим чи іншим чином провести цей захід у Рівному. Особисто я знайшла для себе вірних друзів готових допомагати.

Мені було дуже приємно бачити стільки людей, тому що це дає усвідомлення того, що є речі набагато важливіші, ніж політичні ситуації і розколи, у яких ми опинились. Саме такі зустрічі стають ти, що може нас об'єднати й дати набагато більше сил і віри. Тому варто продовжувати, - впевнена Вікторія Серветник.



pic

На завершення вечора відбувся концерт кримськотатарської музики. Виконав народні пісні народів Криму один з героїв фільму композитор Джаміль Каріков спільно з артистом ансамблю традиційної кримськотатарської музики Халілем Халіловим. Вони зіграли на бендірі, багламі, уде, зурні, сантирі та інших інструментах кримськотатарського народу.

pic

pic