Діти вкрай сприйнятливі, особливо дошкільного віку, і відсутність заборон на будь-що в психіці дитини швидко стає нормою. Надалі подібна вседозволеність гарантовано створить серйозні проблеми в контактах з оточенням. З іншого боку, маленькі діти активно знайомляться з навколишнім світом, намагаючись, зрозуміти все довкола.

Батьки для малюків є авторитетними людьми, які знають і вміють абсолютно все, і якщо вони з дорослішанням дитини будуть розповідати і пояснювати існуючі заборони, то тим самим створять малюку більш комфортне і зрозуміле середовище.

Часто можна зіткнутися з тим, що батьки, розуміючи важливість заборон, накладають табу на певні дії, але дитина і чути не хоче про якісь обмеження. Чому? Формулювання і сенс заборони повинні бути повністю зрозумілі дитині і трактуватися абсолютно однозначно. Пояснення типу «підростеш, зрозумієш», або, ще гірше, «тому що кінчається на «у» абсолютно недопустимі. Ідіоми і фразеологічні звороти малюкові незрозумілі, в кращому випадку він їх просто проігнорує, в гіршому - дитина буде продовжувати робити заборонне, але вже з великим інтересом. Якщо малюк правильно зрозуміє, що саме ви від нього хочете, виконання заборон стане нормою. Заборона має бути зрозумілою не лише вам, а й дитині. Найпростіший приклад. Під час обіду малюк з натхненням колотить ложкою об стіл. Мама каже: «Припини стукати ложкою!». Дорослій людині не треба пояснювати, що головне слово в наказі - не стукати. Дитина ж цілком може слухняно покласти ложку на стіл, взяти вилку і продовжити своє захоплююче заняття. Дитина вас послухалася? Так, повністю! Однак, ви роздратовані і кричите на дитину. Після таких ситуацій не варто чекати беззаперечної слухняності. Запам'ятайте - розмовляти з дитиною слід на її мові.

Зростайте і дорослішайте разом з дитиною, тоді для вас не буде несподіванкою, що підліток думку компанії ставить значно нижче, ніж батьківські настанови. Постарайтеся по-справжньому дружити з дитиною, розмовляйте з нею, як з другом, обговорюйте різні ситуації, в межах можливостей її розуміння. У цьому випадку є ймовірність того, що підліток зможе протиставити свою думку думці компанії за своїми власними переконаннями (отриманим в бесідах з вами), а не тому, що так веліли тато і мама.